SEORANG pembantu tadbir mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Khas Rasuah Butterworth, Pulau Pinang hari ini atas lima pertuduhan mendapatkan suapan bagi membolehkan syarikat milik anaknya dipilih sebagai pembekal perkhidmatan dan beberapa barangan dua tahun lalu.

Tertuduh, Mohd. Zulkrnin Abdul Rashid, 49, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah.

Mengikut pertuduhan, Mohd. Zulkrnin didakwa menggunakan kedudukannya sebagai pembantu tadbir gred N22 di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Arumugam Pillai untuk mengesyorkan syarikat milik anak sulungnya, Salam Rizqi Maju Enterprise melalui lima nota minta bernilai RM8,890.

Antaranya adalah perkhidmatan mengambil dan menghantar pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Machang Bubok ke ILP Arumugam Pillai bernilai RM550.

Selain itu, tertuduh turut didakwa mengesyorkan syarikat sama bagi kerja pembekalan poster Covid-19 untuk kegunaan Jabatan Tenaga Manusia (JTM) dan peralatan pencegahan dan SOP pandemik Covid-19 di ILP Arumugam Pillai yang masing-masing bernilai RM950 dan RM4,790.

Dia juga dituduh menggunakan kedudukannya bagi membolehkan syarikat anaknya itu membekalkan perkhidmatan makanan dan minuman bernilai RM600 serta membekalkan jata negara dan pemasangan cermin gelap kenderaan berjumlah RM2,000.

Kesemua kesalahan itu didakwa melakukan kegiatan terbabit di ILP Arumugam Pillai bermula Februari sehingga Julai 2020.

Mohd. Zulkrnin didakwa melakukan kelima-lima kesalahan itu mengikut Seksyen 23(1)) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau lima kaki ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Azlan Basri manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Dalam pada itu, mahkamah turut membenarkan tertuduh diikat sebanyak RM8,000 beserta seorang penjamin dengan syarat tambahan perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Tertuduh juga perlu melaporkan diri di Pejabat SPRM terdekat setiap bulan serta tidak dibenarkan mengganggu saksi kes sehingga kes selesai.

Mahkamah turut menetapkan 21 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here