‘’Kita bukan hendak bergaduh atau lakukan provokasi sebaliknya tindak tanduk buli ini jangan kita biarkan.’’

Itulah penegasan ADUN Kota Sentosa, Wilfred Yap Yau Sin ketika mengulas pencerobohan China di ruang udara dan perairan Malaysia di Laut China Selatan yang jelas mencabul kedaulatan negara ketika ini.

Katanya, sebagai wakil rakyat, beliau sering berdepan dengan aduan nelayan semakin tertekan kerana mata pencarian mereka terjejas dengan adanya aktiviti latihan ketenteraan di Laut China Selatan sehingga mereka berpatah balik.

Wilfred Yap Yau Sin

“Ada juga kisah nelayan kita terpaksa beralih arah ke kawasan perikanan laut bergelora dan tidak begitu sesuai dengan kapasiti bot memandangkan tempat kebiasaan mereka kini ada banyak kapal peronda atau adanya latihan ketenteraan.

“Terdapat juga dakwaan datang pula nelayan haram dari China lakukan aktiviti perikanan di kawasan pertikaian Kepulauan Spratley ini. Apakah ini semua tidak membimbangkan kita semua? Kedaulatan kita di ceroboh, rakyat kita hilang mata pencarian. Jangan diam diri yang akhirnya akan mudaratkan kita,’’ katanya

Tegas beliau, kerajaan perlu mengambil pendirian tegas dengan tidak membiarkan aktiviti pencerobohan dan provokasi ketenteraan tidak berterusan di Laut China Selatan.

“Mengapa kita berdiam lagi, kita perlu lakukan sesuatu untuk tangani ini dengan segera. Setiap negara ada kedaulatan yang perlu dijaga dan dihormati,’’ tegas beliau lagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan, Alwa Dris pula be`rkata, Malaysia mesti berani menyatakan pendirian berhubung isu keselamatan perairan negara.

Wisma Putra kata Alwa, tidak seharusnya mengambil sikap berdiam diri berhubung isu itu kerana ia hanya akan meningkatkan lagi kebimbangan rakyat di Sabah dan Sarawak yang berdepan pencerobohan itu.

“Wisma Putra harus lebih tegas dalam menangani isu pencabulan kedaulatan negara ketika ini, kita jangan berkompromi dalam perkara itu,’’ tegasnya.

Alwa Dris

Beliau berkata, isu tersebut sudah banyak kali dibangkitkan oleh wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak sejak beberapa tahun kebelakangan ini, namun tiada penyelesaian konkrit malah terus berlarutan.

Tambah Alwa, sepatutnya sudah tiba masanya untuk tindakan diambil bagi menangani isu itu dan bukannya terus berdiam diri hanya kerana mahu menjaga hati segelintir pihak.

Tegas  beliau, Laporan Ketua Audit Negara Siri 3 (2018) telah memberi amaran melalui angka pencerobohan oleh China sebanyak 89 kali bermula pada 2016 hingga 2019.

‘’Manakala media antarabangsa CNN pula pernah melaporkan Kementerian Luar China menggambarkan latihan ketenteraannya di Laut China Selatan diadakan dalam wilayah negaranya,’’ kata Alwa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here