KESEMUA  ahli dan pimpinan Perikatan Nasional (PN) perlu memastikan rakyat tidak memilih Barisan Nasional (BN), sehingga membiarkan golongan ‘kleptokrat’ kembali mentadbir negara, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengerusi PN yang juga bekas Perdana Menteri itu berkata, ketika ini parti yang beliau pimpin mempunyai peluang untuk cemerlang dalam pilihan raya umum akan datang.

Tegasnya lagi, jika dibiarkan BN menang, maka pengalaman lalu akan berulang termasuk urus tadbir negara yang ‘amat merosakkan’.

  “This is going to be a very big challenge… satu cabaran yang besar. Yang akan kita hadapi kerana apa yang disebut Ketua Pemuda kita tadi, dia kata… kita kalau boleh sebaik mungkin ada pertandingan satu lawan satu.

“Tetapi soal berbangkit siapa yang satu itu dan siapa satu lagi. Kerana di hadapan kita bukan satu atau dua, ada tiga, empat dan lima (gabungan parti).

“Kalau formula is one vs one, siapa nak bergabung dengan kita untuk satu lawan satu. Ada kata yang satu itu BN. Tetapi kita nak tentukan BN jangan menang dan biarkan kleptokrasi jangan kembali urus dan tadbir negara, kerana pengalaman lalu amat merosakkan,” katanya ketika menyampaikan ucapan penutup sempena Konvensyen PN 2022, di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata, sama ada soalnya satu lawan satu atau satu lawan lima (penjuru), PN akan menentang siapa sahaja lawannya dan memastikan sokongan berpihak kepada mereka.

Pada sidang media selepas itu, , Muhyiddin berkata, selaku Pengerusi PN, beliau memberikan kata putus untuk bergabung atau tidak dengan mana-mana parti.

“Saya tak kata nak gabung dan tak gabung. Tapi idea itu disuarakan Ketua Pemuda PN, walaupun sebelum itu beberapa bulan lalu ada orang kata reaksi dari pelbagai pihak parti selain dalam PN, yang menyuarakan kemungkinan gabungan.

“Saya sedar, ia bukan satu perkara yang mudah, tetapi kalau itu menjadi formula untuk kita mengalahkan BN, apa cara kita boleh kompromi, bukan semata-mata soal prinsip, tetapi juga amalan,” katanya lagi.

Beliau turut menegaskan, penggunaan  satu logo PN pada PRU-15 adalah jalan terbaik bagi parti itu, kata Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau menambah, ia terbukti dengan peningkatan peratus undi dan sokongan terhadap parti itu di Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

“Memang ada cadangan penggunaan logo masing-masing di PRU-15 nanti, contohnya penggunaan logo Pas di Terengganu. Tetapi bagi saya jalan yang terbaik adalah penggunaan satu logo, iaitu logo PN,” katanya ketika ditanya isu penggunaan logo PN pada PRU-15 nanti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here