SAYA tergelak apabila saya membaca tentang Lim Kit Siang dari DAP menyindir speaker Dewan Rakyat kita, Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Ini selepas Azhar menggelar bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai ‘reformis yang terlepas pandang’.

Sebagai seorang warga emas sendiri, saya memerhati dengan teliti perkembangan politik negara dari zaman Tun Hussein Onn menjadi perdana menteri sehinggalah Tun Dr. Mahathir Mohamad mengambil alih.

Saya juga mengikuti perkembangan DAP dengan teliti memandangkan saya berasal dari Pulau Pinang dan bekas konstituen mendiang Karpal Singh.

Ketika itu, DAP adalah parti politik yang dihormati, tetapi malangnya, perkara yang sama tidak berlaku pada hari ini, dan satu sebab utama ialah penguasaan dinasti Lim.

Kit Siang jelas telah melewatkan masanya dan ramai pemimpin yang baik telah terlepas pandang malah meninggalkan parti kerana cara dia dan anaknya mendominasi parti.

Kit Siang sepatutnya tidak layak sama sekali pun membuat sebarang komen terhadap Azhar Azizan atau Muhyiddin Yassin kerana dia juga mempunyai almari penuh dengan rangka (closet full of skeletons) yang masih belum dibersihkan.

Hakikatnya ialah apabila Muhyiddin mengambil alih sebagai Perdana Menteri, ia adalah masa ketika negara bergolak dan Covid-19 telah melanda kebanyakan bahagian di Malaysia.

Mengimbas kembali, ketika Covid-19 merebak dengan cepat dan kebanyakan negara menutup sempadan mereka, pemimpin kita, pada masa itu, di bawah Tun Mahathir terlalu sibuk merancang ‘Sheraton Move’.

Ramai yang percaya sekiranya Tun Mahathir membuat keputusan untuk menutup sempadan kita dan bukannya merancang ‘Sheraton Move’, lebih banyak nyawa boleh diselamatkan.

Muhyiddin melakukan yang terbaik untuk mengatur segala-galanya dan terima kasih kepada pentadbirannya, banyak keluarga yang kurang bernasib baik berjaya melalui masa yang paling sukar.

Jadi, di manakah DAP, PKR dan seluruh Pembangkang ketika itu? Apakah yang dicapai Pakatan Harapan dalam tempoh singkat mereka berkuasa?

Mereka terlalu sibuk bertengkar sesama sendiri.

Bagi ramai di antara kita Muhyiddin masih dihormati kerana di bawah pentadbirannyalah negara menghadapi dan pulih daripada masa yang paling sukar.

Kit Siang sepatutnya diam sahaja dan bersama anaknya berundur dan memberi peluang kepada pemimpin muda dalam DAP mengambil alih.

Jacqueline Tan
Jalan Yeap Chor Ee
Pulau Pinang

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here