KETUA Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Alor Setar, Dzowahir Abdul Ghani membidas ucapan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi baru-baru ini yang menggambarkan beliau menggalakkan ahli Barisan Nasional (BN) yang memegang jawatan mengambil apa yang sempat daripada wang rakyat untuk diagihkan kepada jentera atau ahli BN.

BERIKUT KENYATAAN PENUH BELIAU:

  1. Apa maksud Zahid Hamidi ambillah mana-mana yang sempat semasa beliau berucap di dalam konvensyen BN Selangor baru-baru ini.
  2. Rakyat perlu faham pendapatan utama Negara datangnya dari komponen cukai yang menjadi penyumbang utama pendapatan kerajaan Persekutuan iaitu 73.6 peratus daripada Keluaran dalam negara kasar (KDNK) manakala 26.4 peratus daripadanya hasil bukan cukai seperti lesen dan permit serta pendapatan pelaburan.
  3. Peratusan besar pendapatan negara datangnya dari hasil titik peluh rakyat untuk memastikan masa depan mereka terjamin dalam sebuah negara maju bukannya untuk difaraidkan dikalangan pemimpin atau ahli politik dalam Negara.
  4. Hasil daripada cukai sepatutnya digunakan oleh kerajaan untuk mentadbir dan mengurus sesebuah negara dan juga bagi digunakan untuk perbelanjaan pembangunan. Kerajaan memperuntukkan cukai yang dikutip dibelanjakan bagi tujuan keselamatan negara dan rakyat, pembangunan fizikal dan infrastruktur seperti jalan raya, hospital, sekolah serta pembangunan ekonomi dan sosial seperti perkhidmatan kesihatan, pendidikan dan kebajikan rakyat.
  5. Ucapan Zahid Hamid baru-baru ini menggambarkan beliau menggalakkan ahli BN yang memegang jawatan untuk mengambil apa yang sempat dari wang rakyat yang terkumpul untuk diagihkan kepada jentera atau ahli BN. Ini satu contoh sikap dan teladan yang tidak baik di mana pemimpin BN seolah-olah tidak simpati dan empati dengan nasib rakyat di bawah malah sanggup untuk menyelewengkan wang rakyat demi kepentingan politik mereka secara terbuka tanpa berselindung.
  6. BN berani dan tidak malu hari ini kerana pada anggapan mereka rakyat tidak kisah dan menerima mereka seadanya sebagai contoh kemenangan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor. Oleh itu rakyat perlu sedar, beras dan telur atau RM50 yang diterima oleh rakyat hanya melegakan buat seketika waktu namun rompakan yang mereka (BN) terhadap negara akan memberi kesan yang panjang dan akan ditanggung oleh anak cucu kita di masa hadapan kelak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here