Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) mengeluarkan 1,294 notis melibatkan pelbagai kesalahan menerusi Op Khas Rentas Sempadan JPJ di negeri ini dari 19 Julai hingga hari ini.

Pengarah JPJ Johor, Azmin Zainal Adnan berkata, operasi selama empat hari itu diadakan hampir di semua daerah di negeri itu terutama di Johor Bahru, Muar, Segamat dan sepanjang Lebuhraya Utara Selatan.

“Sebanyak 968 daripada 1,070 kenderaan yang diperiksa dalam operasi itu yang memfokuskan kenderaan perdagangan itu dikenakan tindakan.

“Sebanyak 384 daripadanya membabitkan pemandu kenderaan perdagangan yang melakukan kesalahan seperti membawa lebih muatan atau muatan berbahaya, kesalahan teknikal dan memandu kenderaan berat di lorong kanan secara berterusan,” katanya.

Sebanyak 968 daripada 1,070 kenderaan yang diperiksa dalam operasi itu yang memfokuskan kenderaan perdagangan itu dikenakan tindakan

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Op Khas Rentas Sempadan di tol Skudai, Johor Bahru, hari ini.

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusof dan Pengarah JPJ Melaka, Muhammad Firdaus Shariff.

Operasi yang julung kali diadakan itu membabitkan tiga negeri di selatan Semenanjung iaitu Johor, Negeri Sembilan dan Melaka dengan memfokuskan kenderaan perdagangan.

Katanya, kesalahan membawa lebih muatan dan muatan berbahaya dikenal pasti paling tinggi dilakukan oleh pemandu kenderaan barangan.

Kesalahan membawa lebih muatan dan muatan berbahaya dikenal pasti paling tinggi dilakukan oleh pemandu kenderaan barangan

Katanya, kesalahan lain melibatkan memandu kenderaan berat di lorong kanan secara berterusan amat membahayakan pengguna jalan raya lain dan boleh menyebabkan kemalangan maut.

Menurutnya, operasi itu turut memberi tumpuan kepada pemandu warga asing yang tidak mempunyai lesen memandu sah serta menyalahgunakan Lesen Kenderaan Motor (LKM) untuk tujuan perniagaan.

Beliau berkata sebanyak 37 kenderaan dipandu warga asing melibatkan 19 warga Myanmar, Pakistan (lapan), Bangladesh (enam) dan Nepal (empat) disita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here