PRESIDEN PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Timbalannya, Rafizi Ramli akan mengetuai jentera pilihan raya parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Memetik laporan Malaysiakini, beliau berkata, pelantikan itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR malam tadi.

Ahli Parlimen Port Dickson itu yakin Rafizi mampu mengangkat martabat dan kedudukan PKR dan Pakatan Harapan (PH).

“Untuk itu, saya telah mencadangkan agar Rafizi selaku Timbalan Presiden mengetuai pasukan perang pilihan raya ini.

“Rafizi akan diberikan wewenang untuk bergerak secepat mungkin bagi memperkuat jentera pilihan raya parti,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat MPP di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, semalam.

Anwar menambah, Rafizi akan dibantu naib-naib presiden serta Pengarah Pilihan Raya Fuziah Salleh.

Rafizi menjadi Timbalan Presiden PKR setelah menewaskan Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail pada pemilihan parti dengan perbezaan 16,688 undi.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu merupakan antara pemimpin PKR yang keras menentang gagasan khemah besar.

Pada masa yang sama, Saifuddin pernah menyatakan bahawa PKR bersedia mempertimbangkan idea tersebut bagi mengelakkan pertembungan banyak penjuru.

Pandangan serupa turut dikongsi dengan sekutu-sekutu lain dalam PH antaranya Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Dengan peranan baharu yang bakal dimainkan Rafizi, kemungkinan besar PKR tidak akan menyertai khemah besar, sekali gus mengulangi tragedi kekalahan yang memalukan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan PRN Melaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here