Oleh RIZQI ZABIDI

KERAJAAN negeri Kedah perlu menunggu laporan daripada agensi mahu pun jabatan berkaitan bagi menentukan punca kejadian bencana kepala air dan banjir yang menyebabkan tiga kematian, kelmarin.

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, pandangan kesemua agensi terlibat tentunya berbeza daripada pandangan netizen memandangkan jabatan tersebut seperti Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), Jabatan Perhutanan serta Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) memiliki kepakaran tersendiri.

Jelasnya, jika mahu menjadi popular, beliau boleh saja mengambil jalan mudah dengan mengikut dan menyokong kata-kata netizen sekali gus membantunya meraih undi lebih banyak untuk menang pilihan raya.

“Tetapi saya bukan nak popular sebaliknya nak memimpin. Kepimpinan saya mesti berdasarkan fakta, bersandarkan laporan rasmi jabatan dan agensi.

“Jika masih tiada laporan, tak bolehlah cakap lagi. Kena tunggulah ‘sat'” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Pejabat Daerah dan Tanah Baling, hari ini.

Muhammad Sanusi menambah, ketika ini banyak pihak cuba menyalahkan ladang Musang King sebagai punca kejadian itu.

“Depa semua nak salahkan Musang King tetapi saya kata Gunung Jerai tak ada Musang King, tiada penggondolan serta pembalakan tetapi kepala air tetap berlaku juga.

“Dua lokasi ini jelas berbeza tetapi fenomenanya sama iaitu aliran air dalam kuantiti banyak pada waktu sama,” katanya.

Muhammad Sanusi dalam pada itu menafikan dakwaan sesetengah pihak kononnya beliau cuba mempertahankan pengusaha durian premium itu.

“Buat apa saya nak ‘cover’ Musang King sedangkan saya tak ada kepentingan apa-apa? Musang King itu ditanam sebelum saya menjadi Menteri Besar.

“Cumanya saya nak fakta dan angka (Facts and figures) untuk bersikap adil kepada semua. Saya tak akan boleh pertahankan sesiapa dan kita hanya akan selamat apabila berpegang kepada fakta dan angka,” katanya.

Beliau dalam pada itu turut menegaskan yang dirinya tidak berniat untuk mencari salah mana-mana pihak dan tidak berhasrat mengajak rakyat bermain ‘blame game’.

“Ini satu tragedi, tak patutlah kita adakan blame game dan siapa yang dipersalahkan itu pula sentiasa cari jalan macam mana nak lepaskan diri.

“Tetapi ada ahli politik yang bijaksana ini, awal-awal lagi dia dah ‘kelepiaq’. Menitis air mata dua tiga titik, dia ‘kelepiaq’ dan dia ‘blah’.

“Dia selamatlah tetapi selepas itu orang lain kena tanggung pula. Saya fikir kalau jadi pemimpin dan kerajaan, kemudian bersikap ‘play safe’ serta bermain ‘blame game’, masyarakat kita tak ke manalah,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai isu Ladang Musang King di Gunung Inas, Muhammad Sanusi berkata, beliau telah lebih awal bercakap mengenai perkara itu berbanding ahli-ahli politik lain yang cuba membangkitkan isu tersebut sekarang.

“Pada 2020 lagi saya dah bercakap, dua tahun mendahului ‘depa’. Sekarang ini pun ‘depa’ dah berhenti kerja jadi nak kata apa lagi?

“Tetapi bila kita bagi arahan berhenti kerja, bukit itu takkan tumbuh hutan serta-merta. Pokok-pokok hutan ini ambil masa 30 tahun untuk besar, matang dan jadi hutan semula dan itu bermakna pada 2050, barulah jadi hutan balik,” katanya.

Beliau berkata, dalam menyelesaikan isu berbangkit, semua pihak harus memandang ke depan terutamanya bagi mengatasi masalah infrastruktur dan lain-lain masalah dihadapi penduduk.

“Kalau nak main ‘blame game’ ini saya serah kepada netizen. ‘Blame’ lah siapa pun, ikut sukalah” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here