SEORANG guru sekolah rendah di Teluk Intan kerugian RM63,800 selepas diperdaya sindiket Macau Scam kononnya wanita itu akan dikenakan tindakan mahkamah selepas didakwa mempunyai tunggakan cukai.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Ahmad Adnan Basri berkata, kejadian itu berlaku pada 28 Jun lalu guru berusia 49 tahun itu menerima panggilan telefon daripada lelaki yang mendakwa dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Cawangan Teluk Intan.

“Suspek memaklumkan mangsa mempunyai tunggakan cukai namun dia menafikannya sebelum panggilan itu kononnya disambungkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak.

“Mangsa bercakap dengan seorang individu yang mendakwa anggota polis berpangkat Sarjan dan diberitahu kononnya dia terbabit dalam siasatan pengubahan wang haram dan boleh diambil tindakan mahkamah.

“Perbualan itu kemudiannya disambungkan pula kepada individu yang menyamar polis berpangkat Inspektor di IPD Ipoh bagi membantu mangsa menyelesaikan kes,” katanya memetik laporan Harian Metro hari ini.

Ahmad Adnan berkata, individu terbabit meminta mangsa membuat pembayaran sekiranya mahu kes diselesaikan dan talian disambungkan pula dengan pegawai Bukit Aman berpangkat Datuk.

“Mangsa yang takut ditangkap pihak polis atas kesalahan itu menerima tawaran untuk selesaikan kes dan diminta maklumat nombor kad ATM serta TAC akaun miliknya untuk siasatan.

“Mangsa hanya menyedari wang dalam akaun banknya berkurangan keesokannya dan pihak sindiket membuat tiga transaksi ke akaun pihak ketiga.

“Mangsa membuat laporan polis semalam dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here