Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG ibu bersama dua anaknya maut setelah kereta yang dinaiki mereka terbabas sebelum terjunam ke dalam sungai berdekatan Jambatan Syed Omar, dekat Kampung Pantai Cicar, Kuala Ketil, Baling, petang semalam.

Ketua Polis Daerah Baling, Superintendan Shamsudin Mamat berkata, mayat ibu berkenaan, Masyitoh Ibrahim, 37 bersama dua anaknya iaitu Muhammad Ziyad Zikri Sharudin, 7, dan Muhammad Ziyad Haziq Sharudin, 5, ditemukan masih berada dalam kereta Proton Persona dinaiki mereka sebaik kenderaan yang terjunam tersebut dibawa ke darat kira-kira pukul 3.30 pagi tadi.

Menurutnya, pihaknya terlebih dahulu menerima laporan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 7.10 petang semalam.

“Siasatan awal mendapati kereta mangsa terbabas lalu terjatuh ke dalam Sungai Muda yang terletak di kawasan sempadan Baling dan Sungai Petani.

“Kesemua mangsa dijumpai masih berada dalam kereta tersebut. Mayat kesemua mereka dibawa ke Hospital Kulim untuk dibedah siasat dengan kes tersebut kini diklasifikasikan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

terjunam
Sebuah kren digunakan bagi mengangkatnya ke darat dan kereta itu berjaya dinaikkan sepenuhnya kira-kira pukul 3.30 pagi tadi.

Difahamkan mangsa merupakan seorang guru agama di Sekolah Kebangsaan Kampung Selarong.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Pesuruhjaya Bomba Syufaat Kamaron berkata, bangkai kereta tersebut ditemukan oleh empat penyelam yang melakukan pencarian kira-kira pukul 1.41 pagi.

“Kereta itu ditemukan di kedalaman tujuh meter kira-kira pukul 1.41 pagi. Sebuah kren digunakan bagi mengangkatnya ke darat dan kereta itu berjaya dinaikkan sepenuhnya kira-kira pukul 3.30 pagi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here