Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

POLIS sedang mengesan lapan individu yang telah masuk negara ini secara haram di tebing Selat Tebrau berhampiran di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar di Johor Bahru.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat berkata, video berkenaan kejadian itu sejak Khamis dan pihkanya kini sedang melakukan siasatan selain sudah mengambil tindakan sewajarnya.

“Hasil siasatan dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di tempat kejadian berhampiran BSI itu
mendapati lima lelaki dan tiga perempuan memasuki sempadan negara secara haram.

“Pihak polis telah mengambil tindakan awal dengan mendirikan kaopi dan menempatkan kawalan anggota 24 jam di kawasan kejadian.

“Polis juga mengambil tindakan memasang kawad berduri di tepi pagar tebing Selat Tebrau,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 6(3) Akta Imigresen 1969/63 dan sekiranya disabit kesalahan boleh dijatuhi hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Jelasnya, mereka juga boleh dikenakan tidak melebihi lima sebatan atau kompaun sehingga RM3,000.

“Individu yang terbabit diminta ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan untuk diambil keterangan.

“Orang ramai yang memiliki maklumat berkaitan kejadian itu boleh menghubungi pegawai penyiasat Inspektor Muhammad Nizam Ramon di talian 011-116086119,” katanya.

Video tular berkenaan dirakam oleh netizen yang berulang-alik dari Johor ke Singapura, menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan netizen yang khuatir dengan tahap keselamatan sempadan negara.

Sementara itu, Menteri Besar Johor,
Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, pihak polis sedang menjalankan siasatan terhadap insiden tersebut.

“Perkara ini juga saya bincangkan dengan pihak Kementerian Dalam Negeri untuk menyelesaikan isu-isu di CIQ yang tidak berkesudahan.

“Saya berharap pihak kementerian akan lebih serius menangani isu yang memberi kesan kepada imej negara dan negeri Johor,” katanya menerusi perkongsian dalam Facebook miliknya hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here