TAN Sri Muhyiddin Yassin menafikan laporan tidak berasas oleh sebuah portal kononnya dua pemimpin Bersatu iaitu Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon akan meninggalkan parti itu.

Beliau yang juga Presiden Bersatu berkata, perkara itu tidak dibincangkan langsung ketika ketiga-tiga mereka bertemu pada majlis sambutan Aidilfitri anjuran Bersatu baru-baru ini.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu juga hairan mengapa pihak tertentu sengaja menimbulkan spekulasi terhadap ‘parti yang kecil seperti Bersatu’.

“Saya rapat dengan Datuk Seri Azmin, dia adalah menteri yang datang dari Bersatu dan kita kerap berbincang, bukan soal keluar masuk, soal masa depan.

“Datuk Rashid Hasnon, saya sambut hari raya hari itu bersama dengan beliau jugak, tak ada cerita pasal soal tu, cerita pasal makan ketupat sahaja.

“Jadi, maksud saya tadi bahawa mungkin desas-desus itu tidak berasas. Kenapalah orang nak beri tumpuan, sasaran kepada Bersatu?

“Apa yang bimbang sangat dengan Bersatu ni, parti kecil aje,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pemulihan Negara (MPN) di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau yang juga Pengerusi MPN yakin bahawa spekulasi tidak berasas seperti yang dilaporkan oleh portal terbabit tidak akan berlaku.

Sementara itu, Muhyiddin masih berahsia tentang identiti pemimpin dari Bersatu yang bakal diketengahkan sebagai calon pengganti Datuk Zuraida Kamaruddin selaku Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi.

“Bila sampai masa nanti, saya tengok muka dia baru atau lama,” katanya secara berseloroh.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa jawatan yang disandang Zuraida itu merupakan kuota milik Bersatu.

“Zuraida dulu duduk situ sebagai ahli Bersatu. Sejak dulu kuota itu milik Bersatu,” jelasnya.

Muhyiddin turut memaklumkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan bertemu dengannya selepas berjumpa dengan Zuraida.

Kedudukan Zuraida selaku Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi menjadi tanda tanya selepas beliau keluar dari Bersatu untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here