AKTIVIS, T. Arunakirinathan memohon maaf dan setuju menyelesaikan secara baik kes saman fitnah yang difailkan pendakwah, Firdaus Wong Wai Hung terhadapnya.

Menurut Firdaus Wong, kes tersebut diselesaikan secara baik di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Isnin lalu, lapor Sinar Harian.

Menerusi perkongsian dalam Facebook miliknya, pendakwah itu berkata, penghakiman persetujuan dicapai ketika prosiding diadakan secara dalam talian di hadapan Hakim Datuk Ahmad Bache.

Menurutnya, antara terma persetujuan bagi penyelesaian ialah Arunakirinathan selaku defendan memohon maaf secara bertulis dan menerusi rakaman video di FB kepada Firdaus Wong selaku plaintif.

“Permohonan maaf tersebut diperincikan seperti berikut, ‘bahawa saya T Arunakirinathan adalah pemilik akaun FB Arunakiri Nathan dan/atau Arunakiiri Nathan II, ingin memohon maaf kepada Firdaus Wong Wai Hung kerana telah salah dan berniat jahat, membuat penyataan-penyataan fitnah kepada beliau pada 18 Disember 2018 dan 1 Februari 2019, dan melalui video secara langsung bertarikh 18 Disember 2018.

“Ia adalah kenyataan fitnah, saya (Arunakirinathan) dengan ini menarik balik segala pernyataan fitnah yang dikongsikan di mana-mana media sosial,” katanya.

Firdaus Wong berkata, Arunakirinathan perlu memohon maaf dan menarik balik kenyataan fitnah yang telah dilemparkan.

Defendan dikehendaki memuat naik pengakuan itu serta merta dari tarikh penerimaan.

Selain itu, defendan perlu membayar RM8,000 kepada Firdaus Wong dalam masa 14 hari dari tarikh penghakiman persetujuan sebagai penyelesaian penuh.

Ketika dihubungi Sinar Harian, peguam, Syahidah Hanum Mohd. Ghazali yang mewakili Firdaus Wong, mengesahkan perkara tersebut.

Dalam kes ini, Arunakirinathan diwakili peguam M. Manoharan.

Menerusi kenyataan dalam Facebook, Firdaus Wong turut memanjatkan kesyukuran kerana kes saman fitnah itu telah diselesaikan.

“Syukur Alhamdulilah, atas doa sahabat semua, semoga dia dikurniakan hidayah oleh Allah,” katanya.

Pada 29 Jun 2019, Firdaus Wong memfailkan saman terhadap Arunakirinathan kerana memuat naik kenyataan dan video memfitnah beliau sebagai pengganas, menghina agama lain serta mengubah kitab agama lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here