KEMENTERIAN Kesihatan di Singapura melaporkan bahawa negara itu telah mengesan dua kes Covid-19 varian BA.4 dan satu jangkitan varian BA.5, menurut laporan dikeluarkan Bernama.

“Ini merupakan kes pertama yang melibatkan komuniti dalam negara yang dijangkiti varian BA.4 dan BA.5 Omicron,” kata kementerian itu menerusi laman sesawang mereka.

Varian yang dikategorikan sebagai varian membimbangkan (VOC) oleh Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah ini disahkan kementerian tersebut selepas menjalankan penjujukan genom keseluruhan (WGS) kepada sampel yang diperolehi.

“Semua kes tersebut tidak mempunyai gejala ataupun bergejala ringan seperti batuk, demam, selsema dan sakit tekak, serta tidak perlu dimasukkan ke hospital.

“Ketiga-tiga mereka sudah lengkap divaksin dan telah menerima dos penggalak sebelum ini,” katanya, lapor Satu Berita.

Kementerian itu melaporkan bahawa kesemua yang terlibat sedang menjalani kuarantin kendiri sebaik saja diuji positif Covid-19.

Sebelum ini, kedua-dua varian tersebut pertama kali dilaporkan di Afrika Selatan pada awal tahun 2022 yang mempunyai ketahanan lebih kuat terhadap sistem imunisasi dan lebih mudah menjangkiti berbanding varian Omicron yang lain.

Memetik laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kementerian itu berkata, terdapat sekurang-kurang 1,000 kes BA.4 dan BA.5 dikesan di sekurang-kurang 16 negara, setakat 11 Mei lalu.

“Kami akan meningkatkan usaha pengawasan dan terus memantau penularan varian berkenaan di Singapura,” jelas kementerian itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here