Oleh RAHIMI MOHAMAD

KETANGKASAN anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menghidu cubaan sembilan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang mahu menceroboh perairan negara berjaya menggagalkan usaha itu, malam tadi.

TLDM dalam kenyataan memaklumkan, PATI berkenaan berjaya ditahan pada pukul 9.45 malam di perairan Johor Selatan iaitu di kedudukan 1.5 batu nautika selatan Teluk Ramunia.

Kesemua PATI itu terdiri daripada lapan lelaki dan seorang wanita yang dipercayai warganegara Indonesia berusia lingkungan 20-an hingga 40-an.

“Sistem Pengawasan Maritim Laut Malaysia (Swasla) telah mengesan keberadaan sebuah bot curiga berkelajuan tinggi bergerak dari Pulau Batam, Indonesia dan disyaki menuju ke perairan Teluk Ramunia, Johor.

“Area Control Centre (ACC) Johor kemudian telah menyalurkan maklumat pencerobohan kepada aset TLDM KD Ganyang di lapangan untuk tindakan lanjut. KD Ganyang seterusnya telah mengkoordinasikan aset TLDM FCB 1123 dan bot pemintas RHIB LEPAU bagi memintas bot tersebut.

“Menyedari kehadiran bot-bot TLDM di lokasi, bot PATI cuba bertindak meloloskan diri. Namun hasil kecekapan dan tindak balas pantas FCB 1123 dan RHIB LEPAU telah berjaya mengagalkan cubaan tersebut dan memberkas mereka di selatan Teluk Ramunia,” katanya.

Tambah kenyataan itu, PATI yang diberkas telah dibawa ke Jeti Pos Maritim Pengerang dan diserahkan kepada Tim Op Merpati untuk soal siasat dan ujian saringan Covid-19.

Kesemua PATI terbabit seterusnya akan diserahkan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi tujuan siasatan lanjut.

“Kerjasama dan tindakan bersepadu serta penyaluran maklumat yang pantas oleh kesemua agensi terlibat memastikan setiap cubaan menceroboh akan dipatahkan baik di laut mahupun di darat.

“Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak akan berkompromi terhadap sebarang ancaman melibatkan keselamatan dan kedaulatan negara,” katanya.

Tambahnya, TLDM bersama agensi penguatkuasa maritim yang lain sentiasa komited dan siap siaga melindungi perairan negara pada setiap masa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here