MAJLIS Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) menyita dan menutup empat premis perniagaan dijalankan warga asing di sekitar Pangsapuri Angsana USJ 1, Subang Jaya, Petaling Jaya.

Operasi yang bermula pukul 3 hingga 5 petang kelmarin itu disertai 39 anggota termasuk pegawai Jabatan Pelesenan dan Jabatan Penguatkuasaan MBSJ serta 11 anggota penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Timbalan Pengarah Jabatan Korporat dan Pengurusan Strategik MBSJ, Azfarizal Abdul Rashid berkata, premis penjualan arak secara haram yang diusahakan peniaga warga asing, antara yang disita dalam operasi itu.

“Selain itu, MBSJ mengeluarkan 26 Notis Tawaran Kompaun (NTK) sepanjang operasi yang dijalankan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP),” katanya dalam kenyataan, hari ini, lapor Sinar Harian.

Dalam pada itu, katanya, KPDNHEP turut mengeluarkan kompaun RM300 kepada seorang pemilik kedai runcit kerana gagal menggunakan tanda harga berwarna merah jambu bagi barangan harga terkawal iaitu telur ayam gred A/B/C di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011.

Azfarizal menambah, pemantauan berkala akan terus dijalankan dari semasa ke semasa dan tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak didapati melanggar peraturan dan syarat ditetapkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here