Oleh RAHIMI MOHAMAD

DUA individu masing-masing sebagai pemilik sebuah syarikat pembinaan dan seorang lagi yang berperanan selaku pengurus besar syarikat pangkalan pelabuhan ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Johor.

Kedua-dua lelaki tempatan yang berusia 30 dan 39 tahun itu ditahan agensi tersebut selepas disyaki mengemukakan tuntutan palsu berjumlah hampir RM150,000, tahun lalu.

Menurut sumber, pengurus besar terbabit telah meluluskan tiga tuntutan pembekalan dan pemasangan kabin daripada pemilik syarikat pembinaan berkenaan sedangkan ia tidak mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.

“Pemilik syarikat pembinaan itu ditahan di pejabat SPRM Johor kira-kira pukul 6 petang, semalam selepas dia hadir memberikan keterangan.

“Sementara pengurus besar syarikat pangkalan pelabuhan itu pula ditahan kira-kira pukul 8.30 malam di lokasi sama,” kata sumber terbabit di Johor Bahru, hari ini.

Sementara itu, Pengarah SPRM Johor, Datuk Azmi Alias mengesahkan kedua-dua penahanan terbabit dan memaklumkan kes disiasat di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Kedua-dua suspek juga akan dibawa ke Mahkamah Majistret Johor Bahru hari ini bagi mendapatkan permohonan reman untuk membantu siasatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here