Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEBANYAK 209 kes melibatkan Macau Scam dilaporkan di Johor sejak awal tahun sehingga semalam yang membabitkan kerugian RM9.55 juta.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Johor, Asisten Komisioner Amran Md. Jusin berkata, statistik tersebut menunjukkan peningkatan ketara berbanding tempoh yang sama tahun lalu iaitu hanya mencatatkan 90 kes.

Beliau memberitahu, jumlah kerugian yang ditanggung pula berjumlah RM9.5 juta dalam tahun ini setakat ini berbanding tempoh sama tahun lalu RM2.8 juta, sekali gus mencatatkan peningkatan RM6.6 juta.

“Terdapat beberapa modus operandi yang dilakukan Macau Scam antaranya mangsa menerima panggilan telefon dari nombor yang tidak dikenali sama ada secara terus atau melalui mesin operator.

“Mangsa akan diberitahu mempunyai tunggakan cukai syarikat yang didaftarkan atas nama mangsa. Apabila mangsa menafikan, akan dinasihatkan supaya membuat laporan polis secara dalam talian,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, panggilan mangsa kemudian disambungkan kepada pihak polis dan agensi lain sebelum diberitahu terlibat dalam aktiviti penggubahan wang haram dengan nama mereka telah disenaraihitamkan dan waran akan dikeluarkan serta akaun bank turut dibekukan.

Menurutnya, mangsa kemudian diarahkan memindahkan semua wang ke dalam akaun tertentu atau ke akaun mangsa sendiri dengan cara memuat naik satu aplikasi dengan mendaftarkan butiran akaun termaksuk akses dalam talian.

Selepas mempunyai kawalan ke atas akaun bank mangsa, semua wang daripada akaun bank tersebut akan dikeluarkan melalui perbankan internet tanpa pengetahuan mangsa, katanya.

“Pihak JSJK ingin berkongsi beberapa tips bagi mengelak menjadi mangsa iaitu jangan melayan panggilan telefon daripada pihak tidak dikenali. Perlu diingat bahawa siasatan polis tidak dilakukan secara dalam talian.

“Jangan dedahkan maklumat bank kepada mana-mana pihak. Jangan panik, bertenang dan buat semakan dengan agensi berkaitan apabila menerima panggilan seperti itu dan gunakan perkhidmatan dalam talian yang disediakan JSJK,” katanya.

Antara perkhidmatan itu katanya, Semak mule, CCID scam response centre, CCID infoline dan Facebook JSJK Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mendapatkan maklumat berkaitan jenayah komersil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here