Oleh RIZQI ZABIDI

HUJAN lebat selama lebih sejam dengan disusuli ribut petir di Pendang menyebabkan beberapa premis mengalami kerosakan, petang ini.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Pendang, Leftenan (PA) Yuslina Yusoff berkata, kejadiann itu bermula kira-kira pukul 4.40 petang tadi.

“Pihak kami menerima beberapa aduan mengenai kejadian pokok tumbang. Malah khemah-khemah peniaga di bazar Ramadan turut diterbangkan angin.

“Selain itu terdapat sekurang-kurangnya empat buah rumah yang mengalami kerosakan di Kampung Sukamari, Kampung Alor Parit dan Kampung Belakang Pendang,” katanya.

Antara yang terjejas termasuklah persiapan dilakukan di Masjid Sultanah Haminah, Tanjung Radin di Pendang yang bakal menjadi lokasi majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, esok.

Pendang
Khemah di Masjid Sultanah Haminah, Tanjung Radin yang sepatutnya digunakan pada Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Sumbangan oleh Menteri Besar esok, ranap dalam kejadian ribut di Pendang, petang tadi.

Sementara itu Setiausaha Politik Menteri Besar, Afnan Hanimi Taib Azamudden memaklumkan, majlis melibatkan Menteri Besar itu diputuskan untuk dibatalkan berikutan kejadian itu.

“Menteri Besar menzahirkan rasa simpati atas musibah yang berlaku dan meminta supaya majlis esok dibatalkan disebabkan musibah yang tidak terduga ini.

“Walau bagaimanapun penyerahan bantuan yang dijadualkan itu boleh diurus terus oleh pihak Pejabat Daerah, melibatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tokai, Datuk Dr. Hayati Othman dan ADUN Sungai Tiang, Datuk Suraya Yaacob,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here