SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah hari ini menahan seorang bekas penjawat awam dan seorang kontraktor berhubung kes pecah amanah dan salah guna kuasa membabitkan satu kontrak bernilai kira-kira RM63,000.

Menurut sumber, kesalahan terbabit dipercayai melibatkan sebuah agensi Kerajaan Persekutuan di Sandakan yang dilakukan pada tahun 2018 dan 2019.

Bekas penjawat awam berusia 37 tahun itu dipercayai menggunakan kedudukannya untuk melantik kontraktor yang merupakan suspek berusia 41 tahun sebagai pembekal produk berasaskan lebah, haiwan ternakan dan program lain.

Syarikat kontraktor itu dimiliki oleh saudara penjawat awam tersebut yang ditahan bersama kontraktor terbabit semasa hadir di pejabat SPRM Sandakan untuk membantu siasatan.

Pengarah SPRM Sabah, Datuk S. Karunanithy ketika mengesahkan penahanan itu berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 23 Akta SPRM 2009 dan Seksyen 405 Kanun Keseksaan

Beliau berkata, kedua-dua lelaki telah dibebaskan atas jaminan SPRM dan dijadualkan untuk didakwa di Mahkamah Khas Rasuah di Sandakan pada 21 April ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here