Oleh PROF MADYA DR MUZAFFAR SYAH MALLOW

RAMAI yang kini sibuk mengatakan mengenai isu ganja untuk proses perubatan, namun isunya sekarang bukanlah mengenai penggunaan ganja untuk perubatan kerana ia bukanlah satu bentuk halangan untuk menggunakan ganja bagi proses perubatan dalam negara kita.

Seperti yang telah dinyatakan oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin pada bulan November tahun 2021 yang lalu di Dewan Rakyat, akta sedia ada dalam negara kita tidak menghalang penggunaan ganja atau kanabis ini bagi tujuan perubatan, jika mematuhi beberapa peraturan yang telah ditetapkan.

Khairy berkata demikian dalam jawatan bertulis di Parlimen pada ketika itu bagi menjawab soalan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengenai isu yang dibangkitkan oleh beliau sendiri berkaitan dengan penggunaan ganja atau kanabis untuk tujuan perubatan.

Menurut Khairy lagi, Akta Dadah Berbahaya 1952, Akta Racun 1952 dan Akta Jualan Dadah 1952 sedia ada dalam negara kita tidak melarang penggunaan ganja untuk tujuan perubatan.

MUZAFFAR SHAH MALLOW ganja perubatan
MUZAFFAR SHAH MALLOW

Walau bagaimanapun, menurut beliau produk yang mengandungi ganja perlu didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (DCA) seperti yang ditetapkan oleh Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 bawah Akta Jualan Dadah.

Pengimport juga perlu mempunyai lesen dan permit import bawah Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik, Akta Racun serta Akta Dadah Berbahaya.

Penjualan atau pembekalan runcit untuk rawatan perubatan bagi pesakit terpilih hendaklah dijalankan oleh pengamal perubatan yang berdaftar di bawah Akta Perubatan 1971 atau ahli farmasi berdaftar dengan lesen Jenis A kepada individu tertentu berdasarkan preskripsi yang dikeluarkan oleh pengamal perubatan berdaftar.

Jika terdapat pihak yang mempunyai bukti saintifik mencukupi untuk menggunakan ganja untuk tujuan perubatan, mengambil kira kualiti, keselamatan dan keberkesanan, proses permohonan mendaftar produk boleh dikemukakan kepada DCA.

Produk itu akan dinilai dan didaftarkan bawah Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 untuk dipasarkan di Malaysia.

Segala kesimpulannya, tiada isu untuk menggunakan ganja sebagai bahan perubatan dalam negara kita sekiranya kita mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh peruntukan undang – undang dalam negara kita.

Merujuk kepada definisi “Kanabis” atau “Ganja” seperti yang telah diperuntukkan di bawah Seksyen 2 Akta Dadah Berbahaya 1952, Kanabis atau ganja bermaksud “Mana – mana bahagian tumbuhan genus kanabis (Ganja) yang didapati mengandungi resin tanpa mengira kuantitinya atau apa – apa nama yang diberikan terhadap tumbuhan berkenaan”.

Nama jalanan kanabis dalam kalangan penagih dadah adalah ganja, grass, sayur, tarek daun, indian hemp, barang weed, joints, sticks, hashish, dope, pot dan weed.

Tumbuhan kanabis atau ganja ini mengandungi lebih daripada 460 jenis bahan kimia yang dinamakan cannabinoid. Di Malaysia, kanabis, kanabis resin, kanabis ekstrak dan kanabis tincture merupakan dadah berbahaya yang tertakluk kepada Akta Dadah Berbahaya 1952 dan juga racun yang tertakluk kepada Akta Racun 1952.

Sekiranya melibatkan produk berasaskan kanabis untuk kegunaan rawatan perubatan manusia, ia juga merupakan dadah dan produk yang tertakluk kepada Akta Jualan Dadah 1952.

Akta-akta ini dan peraturan-peraturannya memperuntukkan kawalan ke atas pengendalian kanabis atau ganja ini, antaranya pengimportan, pengeksportan, penjualan, pembekalan, pengilangan, penanaman, pemilikan dan penggunaan.

Namun perlu diketahui, di Malaysia, penanaman kanabis atau ganja ini adalah dilarang sama sekali. Larangan ini diperuntukkan di bawah Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya 1952. Secara ringkasnya, seksyen 6B (1), Akta Dadah Berbahaya 1952 menyatakan kanabis atau ganja ini tidak boleh ditanam di Malaysia.

Adalah menjadi satu kesalahan bagi seseorang yang menanam atau membenarkan penanaman kanabis atau ganja ini.

Walau bagaimanapun, seksyen 6B (2) Akta yang sama memperuntukkan Menteri Kesihatan boleh memberikan kebenaran kepada mana – mana pegawai awam untuk menanam kanabis atau ganja ini bagi tujuan sama ada penyelidikan, pembelajaran, eksperimen atau perubatan dengan tertakluk kepada terma dan syarat yang boleh ditetapkan dalam kebenaran tersebut.

Sehubungan itu, permohonan daripada orang awam dan mana-mana syarikat swasta atau syarikat persendirian untuk menanam kanabis atau ganja ini tidak akan dipertimbangkan.

Bagi kesalahan berkaitan penanaman kanabis atau ganja ini, hukuman yang diperuntukkan di bawah seksyen 6B (3) Akta Dadah Berbahaya 1952 adalah penjara seumur hidup dan rotan tidak kurang daripada enam kali sebatan.

Persoalannya yang harus dilontarkan juga, adakah kita ingin membenarkan kanabis atau ganja ini ditanam atau diusaha sebagai satu bentuk industri bagi menjana pendapatan untuk rakyat kita dan kepada negara kita sendiri?

Kita harus meneliti kesan daripada langkah yang ingin diambil terhadap perkara ini dengan teliti sebelum sebarang kata putus diambil terhadapnya. Kita perlu memandang serius terhadap kesan pengunaan kanabis atau ganja ini pada diri individu terutamanya jika disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungajwab.

Adalah dibimbangi, penyalahgunaan terhadap kanabis atau ganja ini berlaku dikalangan masyarakat dalam negara kita sekiranya kita membenarkan ia diusahakan dan ditanam dalam negara kita secara berleluasa kelak.

Persoalan juga harus ditanya, adakah kita memiliki proses pemantauan dan penguatkuasaan yang benar-benar kuat bagi membendung sebarang jenis penyalahgunaan yang berlaku kelak terhadap perusahaan kanabis atau ganja ini?

Sekiranya tidak, adalah baik kita kekalkan status quo ataupun keadaan seperti sekarang ini. Peruntukan undang-undang sedia ada dalam negara kita juga adalah mencukupi bagi mengawal selia penggunaan kanabis atau ganja.

Kita tidak boleh membandingkan negara kita dengan negara lain yang telah mengambil langkah berlainan dengan negara kita terhadap isu ini kerana faktor-faktor yang ada dalam negara mereka dan keadaan masyarakat mereka yang amat berlainan dengan negara dan masyarakat kita.

Sekiranya kita masih ingin mengubah kedudukan sedia ada dalam negara kita mengenai isu ini, keutamaan harus lah diberikan kepada aspek pemantauan, penguatkuasaan yang benar-benar berkesan serta perlindungan kepada orang ramai daripada risiko penyalahgunaan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dan mementingkan keuntungan semata-mata terhadap pengunaan kanabis atau ganja ini ataupun sebarang jenis dadah.

Penulis ialah pensyarah di Fakulti Syariah & Undang-Undang (FSU), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Artikel ini adalah pandangan peribadi beliau dan tidak semestinya menggambarkan pendirian WartaRakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here