SEORANG lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Georgetown, Pulau Pinang hari ini atas pertuduhan cubaan membunuh seorang anggota polis dalam kejadian di sekatan jalan raya di Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu pada 3 April lalu.

Tertuduh, Muhammad Luqman Hakim Mohd. Shukri, 27, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan ke atasnya di hadapan Hakim Mazdi Abdul Hamid.

Mengikut kertas pertuduhan, dia yang bekerja sebagai pembantu tukang masak di sebuah hospital kerajaan di sini didakwa dengan niat telah melakukan perbuatan cubaan membunuh sehingga menyebabkan kecederaan kepada Lans Koperal S. K. Acharaa.

Kesalahan di bawah Seksyen 307 (1) Kanun Keseksaan itu didakwa dilakukan kira-kira pukul 1.05 pagi pada 3 April lalu dalam kejadian di susur keluar lorong motosikal (menghala ke Jambatan Pulau Pinang) di Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun dan boleh didenda dan jika perbuatan itu menyebabkan kecederaan kepada seseorang, maka boleh dikenakan penjara sehingga 20 tahun.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Rais Imran Hamid tidak menawarkan jaminan kepada tertuduh memandangkan kesalahan itu tidak boleh dijamin.

Selain itu, beliau turut memohon syarat tambahan supaya tertuduh tidak mengganggu mangsa memandangkan mangsa kini sedang mendapatkan rawatan di hospital tempat tertuduh bekerja.

Bagaimanapun, Hakim Mazdi membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin selain menetapkan supaya tertuduh melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap bulan serta menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Mahkamah turut membenarkan syarat tambahan supaya tertuduh atau sesiapa sekalipun yang dikaitkan dengan tertuduh mengganggu mangsa kes tersebut dalam apa-apa cara sekalipun.

Mahkamah turut mengarahkan tertuduh melantik peguam dan menetapkan 20 Mei ini sebagai tarikh sebutan semula.

Sebelum ini, Lans Koperal Acharaa, 32, dilaporkan mengalami kecederaan pada bahagian muka selepas dirempuh sebuah motosikal jenis Yamaha 125Z yang dipandu seorang lelaki ketika sedang bertugas di sekatan jalan raya di Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu.

Rempuhan itu menyebabkan anggota polis berkenaan terpelanting dan terjatuh di bahagian belakang sebuah kereta Perodua Axia yang sedang berhenti untuk pemeriksaan.

Difahamkan, mangsa sehingga kini masih menerima rawatan di sebuah hospital namun keadaannya dilaporkan stabil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here