SEORANG guru wanita terpaksa menanggung kerugian RM42,000 apabila terpedaya dengan jerat ‘love scam’ lelaki yang dikenali menerusi laman sosial Facebook.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Melaka Supt E. Sundra Rajan berkata mangsa berusia 27 tahun itu telah berhubung dengan suspek bernama Albert A Adams melalui aplikasi WhatsApp dan sepanjang perkenalan, suspek turut memberitahu ingin memberi hadiah barangan berjenama serta wang tunai.

“Antara hadiah dijanjikan suspek sebagai tanda perkenalan ialah kasut jenama Dior, iPad Pro, kasut Adidas, barangan kemas, pakaian dan wang tunai AS$3,000 (RM12,631).

“Pada 29 Mac lepas, suspek memberitahu bahawa barangan tersebut telah dihantar ke alamat mangsa dan wanita itu mengesahkan sememangnya ada barangan yang telah sampai di Kuala Lumpur melalui semakan laman sesawang ‘Fast Express Shipping’,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sundra Rajan berkata bagaimanapun barangan itu telah ditahan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) kerana mempunyai wang tunai yang banyak dan tiada sijil pengesahan.

Katanya, suspek telah meminta mangsa untuk membuat bayaran bagi melepaskan barangan itu dan mangsa yang percaya mengikut arahan suspek dengan membuat bayaran secara berperingkat bermula 30 Mac hingga 1 April lepas berjumlah RM42,000 atas pelbagai alasan.

“Selepas pembayaran dibuat, suspek menjanjikan barangan itu akan sampai ke alamat rumah pengadu pada 1 April, namun sehingga kini barangan itu tidak diterima mangsa malah suspek masih memintanya membuat bayaran RM5,000 untuk kos penghantaran.

“Bagaimanapun, mangsa tidak mengikut arahan itu kerana percaya dirinya telah diperdaya dan kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Melaka Tengah pada 2 April,” katanya.

Sementara itu dalam kes penipuan lain, Sundra Rajan berkata seorang jurukimia wanita berumur 37 tahun kerugian RM30,000 selepas ditipu sindiket Macau Scam yang menyamar kononnya daripada pihak HSBC Bank.

Beliau berkata mangsa dihubungi pada 1 April menerusi panggilan telefon memaklumkan dia mempunyai tunggakan ‘coin base’ berjumlah RM4,663 selain terdapat transaksi menggunakan namanya tetapi mangsa menafikan tidak pernah membuka akaun bank itu.

“Mangsa telah disambungkan kepada Bank Negara Malaysia untuk tujuan kemas kini maklumat peribadi kemudian diminta membeli insurans perlindungan.

“Panggilan seterusnya, mangsa disambungkan kepada pegawai polis dan memintanya menyerahkan maklumat akaun bank dan tanpa rasa curiga mangsa menyerahkan maklumat perbankannya termasuk nombor Kod Pengesahan Transaksi (TAC),” katanya.

Beliau berkata selepas urusan itu, mangsa membuat semakan akaun bank miliknya dan mendapati terdapat pengeluaran wang berjumlah RM30,000 dan mangsa yang berasa diperdaya kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Ayer Keroh pada 2 April. 

Katanya, kedua-dua kes itu disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here