Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG bekas inspektor polis mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan menerima rasuah sebanyak RM500 pada 2015, yang dihadapinya di Mahkamah Sesyen Alor Setar, hari ini.

Tertuduh, Mohamad Hilmi Abd. Hamid, 38, minta dibicarakan sebaik pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Harmi Thamri Mohamad.

Menerusi pertuduhan tersebut, tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu kira-kira pukul 3.45 petang, 17 April 2015, dengan wang berkenaan didakwa diterimanya dari seorang lelaki dalam sebuah kereta Honda Civic di depan kedai makan Cili Merah, Kampung Ceruk Bemban di Kupang, Baling.

Wang rasuah tersebut didakwa sebagai dorongan buat tertuduh yang ketika itu bertugas sebagai Pegawai Penyiasat Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Baling, untuk membantu seorang lelaki lain berusia 46 tahun yang didapati positif morphine untuk menjalani hukuman pengawasan dan tidak dihantar ke pusat serenti.

Pertuduhan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM, Mohd. Zulfadli Azharudin mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 manakala tertuduh diwakili peguam, S. Parameswaran.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun, serta denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

Terdahulu, Zulfadli memohon supaya kadar jaminan ditetapkan sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin selain mahkamah turut diminta agar meletakkan syarat tambahan supaya tertuduh menyerahkan pasport dan melapor diri di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sungai Petani sekali setiap bulan.

Parameswaran kemudiannya membuat rayuan agar kadar jaminan ditetapkan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin memandangkan tertuduh sudah berhenti daripada bertugas sebagai anggota polis dan hanya bekerja sebagai pegawai keselamatan dalam sektor swasta di Pulau Pinang dengan gaji sebanyak RM3,000 sebulan.

Hakim pada akhirnya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM12,000 dengan seorang penjamin selain tertuduh turut diarah untuk menyerahkan pasport serta melapor diri di Pejabat SPRM Sungai Petani, setiap dua bulan sekali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here