KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) menaruh harapan tinggi terhadap warga emas dan penerima vaksin Sinovac untuk segera mendapatkan dos penggalak dalam masa berbaki lima hari sahaja lagi sebelum kehilangan status lengkap vaksin.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, walaupun terdapat segelintir individu merungut dengan keputusan KKM membatalkan status tersebut, namun syarat yang diletakkan itu berdasarkan data bukan hanya di Malaysia tetapi juga di negara lain.

“Ada masa lebih kurang seminggu lagi. Masih sempat untuk mereka menerima vaksin (dos penggalak).

“Semalam kita sudah maklumkan cara-cara untuk mendapatkan link bagi membuat temu janji di MySejahtera,” katanya memetika laporan Sinar Harian, selepas Majlis Pelancaran MyCHAMPION Peringkat Kebangsaan, di Sepang, hari ini.

Sebelum ini, Khairy Jamaluddin memaklumkan penerima vaksin Sinovac dan warga emas berumur 60 tahun ke atas yang menerima semua jenis vaksin diberikan tempoh sehingga 31 Mac 2022 untuk mendapatkan suntikan dos penggalak.

Katanya, jika gagal berbuat demikian, status vaksinasi mereka akan bertukar kepada tidak lengkap.

Pada Jumaat, beliau turut memaklumkan lebih dua juta penerima vaksin Sinovacbakal kehilangan status vaksinasi tersebut dan itu bukan perkara baru tetapi sudah dimaklumkan sejak 16 Disember tahun lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here