AHLI Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan mengakui beliau merupakan salah seorang daripada 50 wakil rakyat yang tidak hadir semasa proses undi belah bahagian usul lanjutan penguatkuasaan Subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau SOSMA dijalankan di Dewan Rakyat semalam.

Memetik laporan Malaysiakini, wakil rakyat Barisan Nasional (BN) itu menyangka tiada undian dijalankan sebelum usul tersebul dibentang untuk kelulusan.

Selain itu, beliau memberi alasan perlu menghadiri mesyuarat berkaitan majlis perkahwinan anaknya yang dijadualkan berlangsung pada Ahad ini.

Ahmad yang yang juga Setiausaha Agung UMNO yakin usul yang dibentangkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin itu diluluskan ekoran Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang dimeterai antara kerajaan dan pembangkang.

“Semalam, sebelum Hamzah menggulung saya dipanggil untuk berbahas oleh Cameron Highlands (Datuk Ramli Mohd Nor) tetapi saya tak nak berucap, maka saya tak berucaplah.

“Selepas itu baru Hamzah menggulung kemudian saya pun keluar dan bila saya keluar saya tanya dua, tiga orang pegawai ada mengundi ke?

“Dia orang pun jawab mana ada mengundi, dah tandatangan MOU, tak ada mengundi.

“Oleh kerana saya pun ada mesyuarat perkahwinan anak saya, Ahad ini dan kerana tak ada mengundi maka saya pun tak adalah nak menunggu Hamzah.

“Itulah sebabnya,” kata Ahmad ketika dihubungi Malaysiakini.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil mendakwa, seramai 31 penyokong kerajaan tidak hadir semasa undi belah bahagian dilakukan.

Seperti yang dinyatakan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun ketika mengumumkan keputusan undi belah bahagian itu, seramai 50 Ahli Parlimen tidak hadir.

Usul yang dibentang Hamzah itu tidak diluluskan, setelah melalui undi belah bahagian yang menyaksikan 84 Ahli Parlimen bersetuju manakala 86 lagi tidak bersetuju.

Terdahulu ketika menggulung usul itu, Hamzah berkata peruntukan Subseksyen 4(5) Akta itu perlu dilanjutkan dan tempoh tahanan 28 hari dikekalkan, bagi memberi ruang masa yang cukup kepada pihak polis bagi melengkapkan siasatan kes-kes kesalahan keselamatan, yang bersifat rumit dan kompleks.

“Tanpa subseksyen ini dilanjutkan, kualiti siasatan polis dikhuatiri akan terjejas, kerana ia dibuat secara tergesa-gesa iaitu selama 24 jam sahaja untuk menjalankan siasatan, menyediakan kertas siasatan, melengkapkan kertas siasatan dan seterusnya mengemukakannya kepada Timbalan Pendakwa Raya, untuk arahan selanjutnya,” katanya.

Kali terakhir tambahan lima tahun bagi subseksyen itu disemak dan diluluskan oleh Parlimen ialah pada 4 April, 2017, dan ia akan berakhir pada 31 Julai ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here