KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) telah mengeluarkan kompaun kepada Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang atas kesalahan melanggar prosedur operasi standard (SOP) pengawalan wabak COVID-19.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menerusi perkongsian di Twitter berkata kompaun berkenaan dikeluarkan pada 20 Mac dan beliau turut menyertakan bukti kertas saman terhadap Lim.

Khairy membuat perkongsian itu sebagai reaksi selepas Ahli Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoalkan mengapa Lim tidak didenda kerana berpelukan dengan ahli parti pada Kongres Kebangsaan DAP ke-17 yang berlangsung Ahad lepas.

Kompaun yang dikeluarkan oleh Kementeri Kesihatan kepada Lim Kit Siang.

“Kompaun sudah dikeluarkan kepada @limkitsiang. KKM juga harap @NajibRazak bayar satu kompaun yang dikeluarkan semasa PRN (Pilihan Raya Negeri) Johor yang masih belum settle (dijelaskan).

“KKM juga harap @NajibRazak menerima empat lagi kompaun yang dihantar melalui pos daftar yang pegawai DS (Datuk Seri) enggan terima sebelum ini,” katanya lapor Bernama.

Sebelum ini, Khairy dilaporkan berkata KKM mengeluarkan lima kompaun kepada bekas perdana menteri itu atas kesalahan pelanggaran SOP pada PRN Johor.

Sementara itu Malaysiakini melaporkan, Najib dalam reaksi segeranya mempersoalkan kenapa hanya Kit Siang sahaja yang dikompaun sedangkan ramai lagi berpelukan di kongres tersebut.

Bekas Perdana Menteri itu juga berjanji akan membayar kompaun yang dikenakan ke atasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here