PENGERUSI DAP Wilayah Persekutuan, Tan Kok Wai berpendapat, mustahil Pakatan Harapan (PH) akan bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) pada pilihan raya umum akan datang.

Beliau menafikan rancangan untuk menjalin kerjasama politik itu seperti didakwa oleh bekas Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli semalam.

“Sama sekali tiada perkara seperti itu. Saya tidak tahu di mana (Rafizi) dengar tentang perkara ini.

“Tidak perlu untuk PH meneroka kemungkinan seperti itu,” kata ahli parlimen Cheras itu, memetika laporan Malaysia Kini, hari ini.

Kok Wai berkata, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang merupakan ahli utama PN mengkhianati PH dan membawa kepada kejatuhan kerajaan, manakala Pas mempromosikan ekstremisme agama.

“Bagaimana kita hendak bekerjasama dengan mereka,” soalnya.

Selepas kekalahan teruk PH di Johor, gesaan untuk pendekatan ‘khemah besar’ bagi menyatukan parti pembangkang muncul semula, dengan Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming mencadangkan untuk mempunyai kelonggaran dalam rundingan dengan parti pembangkang lain, termasuk PN.

Ong mencadangkan PH dan PN mengadakan perbincangan tidak rasmi bagi mengelak pertembungan pelbagai penjuru di kerusi dengan penyandang pembangkang.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengulangi pendekatan ‘khemah besar’ tetapi tidak bersetuju untuk memasukkan PN dalam perbincangan.

Dalam perkara berkaitan, Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Salahuddin Ayub menegaskan bahawa PN bukan sebahagian daripada pembangkang.

“Sebarang keputusan, kita akan berbincang dengan semua parti pembangkang untuk mencapai kata sepakat. Tetapi PN bukan pembangkang. Mereka adalah kerajaan,” kata Salahuddin.

Rafizi semalam mendakwa majlis presiden PH bersetuju membincangkan kemungkinan bekerjasama dengan PN pada pilihan raya umum akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here