Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PENGURUSI Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap, jumlah pengundi yang akan keluar mengundi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, hari ini, mampu mencapai sehingga 80 peratus.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, peratusan jumlah keluar mengundi yang tinggi berkemungkinan akan memberi kelebihan kepada PN.

“Semalam diberitahu di Muar ini sesak. Mungkin petanda baik kerana ramai dari luar sudah pun balik mengundi pada pagi ini.

“Bagi saya, ini adalah satu perkara yang amat penting kerana kalau peratusan jumlah mengundi itu agak rendah, nanti tidak akan mencerminkan hakikat realiti kehendak rakyat di Johor yang saya percaya mahukan satu perubahan dan sebuah kerajaan yang baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas selesai membuang undi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Muar, Muar, pagi tadi.

Muhyiddin dan isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman tiba di SMK Sri Muar pada pukul 9.05 pagi dan selesai membuang undi pukul 9.18 pagi.

Mengulas lanjut, Muhyiddin turut menyeru kepada pengundi untuk keluar mengundi beramai-ramai.

“Ini adalah satu tanggungjawab dan saya harap mereka yang berada di daftar pemilih ini akan beramai-ramai keluar mengundi,” katanya.

Johor mempunyai lebih 2.5 juta pemilih yang bertanggungjawab memilih 56 Ahli Dewan Undangan Negeri.

Keseluruhannya seramai 239 calon menawarkan diri yang terdiri daripada 10 parti dan Bebas.

Sebanyak 1,021 pusat mengundi dibuka untuk proses pengundian hari ini.

Sebanyak 2,539,606 pengundi biasa daripada 2,597,742 pengundi berdaftar layak untuk menunaikan tanggungjawab mereka hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here