HARGA barang dijangka meningkat sehingga 10 peratus sekiranya tiada langkah drastik diambil bagi mengawal kos makanan dan bukan makanan.
Memetik laporan FMT, Presiden Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM), Soh Thian Lai berkata, unjuran tersebut adalah berdasarkan tinjauan pihaknya tentang kesan kenaikan harga ke atas barangan seperti roti, telur, lampin dan detergen.
Menurut beliau, sebahagian besar responden bercadang menyalurkan kos kepada pengguna.
“Lebih dua pertiga daripada syarikat yang ditinjau bercadang menyalurkan peningkatan kos antara 1 hingga 10 peratus kepada pengguna,” katanya.
Thian Lai menambah, kenaikan harga adalah disebabkan pandemik COVID-19 yang menyaksikan kesesakan rantaian bekalan, kos logistik lebih tinggi, harga komoditi yang melambung, dan kekurangan tenaga dan buruh di peringkat global.
“Mujur dua pertiga daripada responden telah mengambil tindakan proaktif untuk mengurangkan kos secara dalaman dan beralih kepada input yang lebih murah apabila boleh,” jelasnya,
Beliau berkata, syarikat multinasional di negara ini juga telah mula menggantikan import dengan membeli produk tempatan.
“Sebarang kenaikan harga bagi pekilang akan memberi kesan berganda kepada ekonomi,” ujarnya.
Bulan lalu, Jabatan Perangkaan berkata, kenaikan kos pengangkutan dan harga makanan mendorong inflasi ke paras tertinggi sebanyak 3.2 peratus pada Disember – melepasi kadar inflasi purata 1.9 peratus bagi tempoh 2011 hingga 2021.
Kenaikan ini didorong oleh peningkatan sebanyak 7.5 peratus dalam kos pengangkutan dan 3.2 peratus dalam kos makanan dan minuman bukan alkohol, dengan kadar inflasi juga disebabkan oleh kenaikan kadar dalam perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain.
Leave a Reply