Oleh BADRUL HISHAM SHAHARIN

DAP semakin panik, krisis pertembungan pasukan Lim Guan Eng lawan pasukan bukan pro dinasti Lim semakin kuat.

Walaupun yang pro Lim ini nama nama besar tetapi yang dikatakan melawan bukanlah kecil seperti Dr Boo Cheng Hau (Johor), Datuk Teng Chang Kim dan ramai lagi orang lama yang berpengaruh dan setia dalam DAP.

Sebenarnya ramai termasuk yang muda-muda tetapi mungkin kurang sabar maka itu yang ramai pemimpin muda yang berpotensi keluar.

Tawaran untuk Lim Guan Eng berundur sebagau Setiausaha Agung DAP dalam Pemilihan Agung DAP 20 Mac ini nampaknya seperti tidak mampu meredakan.

badrul hisham shaharin hidup antivaksin
BADRUL HISHAM SHAHARIN (Gambar: The Sun)

Terbaharu dua Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Sabah dan seorang bekas Senator keluar parti.

Alasan mereka adalah DAP hilang arah dan semakin sombong tidak mahu mendengar akar umbi.

Namun kawan-kawan DAP di Pulau Pinang mengatakan di sebalik keluarnya 1,000 ahli di Johor dengan bubar 13 cawangan, keluarnya beberapa pimpinan berpengaruh di Pulau Pinang dan terbaharu di Sabah adalah kerana ada ‘pancingan’ dari Warisan sebagai strategi selepas Warisan umum melebarkan sayap ke Semenanjung Malaysia untuk menjadi parti nasional.

Sejauh mana kebenaran cuma masa menentukan namun akhbar berbahasa Cina berpengaruh iaitu 光华日报 Kwong Wah Yit Poh menerbitkan tulisan ada kemungkinan dua nama besar DAP iaitu Ng Wei Aik dan Jeff Ooi sendiri berkemungkinan akan keluar parti dalam masa terdekat dan tindakan itu turut dikaitkan parti Warisan.

Penulis ialah Pengarah Operasi Pilihan Raya Bersatu Johor. Artikel ini dipetik daripada laman Facebook beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here