AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang menahan sebuah bot tunda Nautillus dan ‘barge’ Singa Besar yang disyaki melakukan kesalahan bersauh tanpa kebenaran Ketua Jabatan Laut Malaysia semalam.

Pengarah Maritim Malaysia Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, bot tunda bersama barge itu ditahan semasa rondaan rutin kira-kira pukul 10.15 pagi semalam pada jarak 0.5 batu nautika barat Penaga.

Menurut beliau, hasil pemeriksaan mendapati mereka gagal mengemukakan dokumen kebenaran berlabuh dari Pengarah Laut Malaysia ketika diminta.

“Barge bermuatan jentera dan bot tunda itu dikendalikan lapan kru termasuk nakhoda terdiri daripada enam warga Indonesia dan dua warga tempatan.

“Bagaimanapun, kesemua mereka yang berumur antara 21 hingga 48 tahun itu memiliki dokumen pengenalan diri dan permit kerja yang sah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau, nakhoda bersama seorang ketua jurutera telah dibawa ke Ibu Pejabat Maritim Pulau Pinang untuk siasatan lanjut di bawah kesalahan Seksyen 491B(1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952.

Jika sabit kesalahan katanya, akta itu memperuntukkan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

“Maritim Malaysia ingin menegaskan kepada semua pemilik kapal supaya sentiasa memastikan segala prosedur dan peraturan dipatuhi mengikut undang-undang di laut yang sedia ada.

“Kita akan sentiasa memastikan keselamatan dan kedaulatan perairan negara dipelihara,” katanya.

Tambah beliau, sebarang aduan salah laku jenayah maritim di laut atau sebarang kecemasan segera hubungi talian hotline Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang di talian (04-2626146) atau talian kecemasan MERS 999.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here