PASUKAN pembelaan dalam perbicaraan kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor ditegur oleh Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohamed Zaini Mazlan mengenai pelanggaran perintah yang dikeluarkan untuk perjalanannya ke Singapura.

Zaini membangkitkan perkara itu semasa prosiding hari ini dengan berkata bahawa beliau mengeluarkan arahan bertarikh 15 Okt memerintahkan Rosmah pulang dari Singapura sebelum 21 Nov.

Terdahulu, mahkamah membenarkan pelepasan sementara pasport Rosmah agar beliau dapat ke Singapura untuk melawat anak perempuannya yang bersalin, Nooryana Najwa Najib.

Pasportnya diserahkan kepada mahkamah sebagai sebahagian daripada syarat jaminan.

Isteri bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, itu sepatutnya memulangkan pasportnya sebelum 6 Dis.

Beliau kini dibicarakan atas tiga tuduhan rasuah kerana didakwa meminta RM187.5 juta daripada ahli perniagaan Saidi Abang Samsudin sebagai dorongan membantu syarikatnya Jepak Holdings Sdn Bhd mendapatkan projek solar untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion, melalui rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan.

Beliau turut dituduh menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada Saidi antara 2016 dan 2017.

“Apa yang saya baca menerusi media adalah beliau tidak kembali pada 21 Nov,” kata Zaini, memetik laporan prosiding Mahkamah Rayuan Khamis lepas, lapor portal Free Malaysia Today.

Mahkamah Rayuan diberitahu bahawa Rosmah tidak hadir ke mahkamah kerana masih berada di Singapura. Beliau hanya hadir ke mahkamah dua hari lepas.

Zaini meminta penjelasan daripada peguam Datuk Jagjit Singh mengapa Rosmah tidak pulang seperti disyaratkan.

Jagjit memohon maaf dengan berkata, terdapat kesilapan di pihaknya.

“Saya akur dengan perintah mahkamah pada 15 Okt. Apabila kami menetapkan tarikh untuk beliau kembali, masih ada keperluan kuarantin yang kami ambil kira. Bagaimanapun, perubahan dalam dasar kerajaan telah mengetepikan keperluan kuarantin bagi Singapura bawah VTL (Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin),” katanya.

Zaini, yang tidak terkesan dengan penjelasan Jagjit, berkata, sebarang perintah mahkamah mesti dipatuhi.

“Perintah mahkamah mesti dihormati. Lanjutan mungkin dapat diberikan berdasarkan perubahan dasar kerajaan tetapi ia tidak mengubah hakikat bahawa perintah mahkamah mesti dihormati,” katanya kepada peguam itu.

Pendakwa raya ad hoc Gopal Sri Ram kemudian berkata, pihak pendakwaan membangkitkan isu yang sama di hadapan Mahkamah Rayuan minggu lepas semasa perbicaraan rayuan Rosmah untuk melucutkan kelayakannya sebagai ketua pendakwa raya.

Perbicaraan kes rasuah Rosmah diteruskan pada 10 Disember  selepas mahkamah mengarahkan penangguhan kerana beliau mempunyai kontak dengan pesakit Covid-19.

BERNAMA melaporkan Zaini turut melapangkan perbicaraan yang dijadualkan esok, selepas peguam Datuk Jagjit Singh memberitahu mahkamah bahawa status MySejahtera anak guamnya itu berwarna jingga.

“Anak guam saya hadir hari ini dan kami menyuruh beliau tunggu di dalam kereta sama ada  Yang Ariff  mahu meneruskan prosiding atau melapangkan perbicaraan. Status MySejahtera suami beliau (Datuk Seri Najib Tun Razak) adalah merah,” kata peguam itu.

Ketika ditanya  Zaini sama ada Najib positif Covid-19, Jagjit menjawab: “Saya tidak pasti, tetapi saya dimaklumkan status (MySejahtera) beliau berwarna merah.

Zaini berkata warna merah bermakna individu terlibat didapati positif Covid-19, namun peguam menjawab beliau tidak pasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here