prn sarawak

PRESIDEN PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengeluh kerana partinya dilabel sebagai ‘tamak’ sedangkan ia cuma menerima sisa kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang sedang dibahagikan.

Memetik laporan Malaysiakini, beliau berkata, PKR hanya diberikan kerusi tidak boleh dimenangi yang tidak diingini oleh orang lain.

“Kerusi yang lebih berdaya saing sedang dituntut oleh semua parti ini.

“Tetapi kerusi yang mereka tidak bertapak, tiada harapan untuk parti-parti ini (mereka katakan) ‘OK PKR lebih baik bertanding (di sana) jika tidak anda akan membenarkan GPS menang tanpa bertanding’ dan kami terbeban dengan ini.

“Rakyat menganggap PKR tamak. (Tetapi) kita merebut kerusi yang kita boleh menang, (kerusi) kategori A, tetapi kita diberi kerusi kategori F,” katanya kepada pemberita di Port Dickson, hari ini.

Pada masa yang sama, Anwar berkata, PKR perlu bertanding di beberapa kerusi yang lebih sukar ini kerana mereka mempunyai kehadiran yang lebih besar daripada parti lain.

Beliau yang juga Pengerusi PH berkata demikian ketika menjelaskan mengapa PKR meletakkan tidak ramai calon pada PRN Sarawak.

PKR Sarawak diperuntukkan 47 kerusi untuk ditandingi semasa rundingan dengan DAP awal tahun ini.

Bagaimanapun, ia kemudiannya menuntut lebih banyak kerusi untuk bertanding, namun DAP enggan berganjak.

Selepas usaha untuk mendapatkan lebih banyak kerusi tidak membuahkan hasil, PKR sebaliknya memilih untuk bertanding sedikit kerusi saja.

Anwar berkata, mereka mungkin bertanding antara 28 atau 29 kerusi sahaja kali ini, supaya jentera parti tidak terlalu kurang.

PKR sebelum ini memenangi tiga kerusi pada PRN Sarawak 2016.

Bagaimanapun, semua wakil rakyat mereka keluar parti dengan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menyertai Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan seorang lagi memasuki Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here