SEMPENA sambutan Hari Diabetes Sedunia yang akan disambut esok, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa berkaitan mengambil langkah segera untuk mengawal bilangan kanak-kanak obes di negara ini.

Pengerusi CAP, Mohideen Abdul Kader berkata, kanak-kanak di Malaysia dilabelkan sebagai yang paling gemuk di rantau ini, tetapi berat mereka membawa beban yang lebih besar berbanding hanya saiz mereka.

Katanya, perintah kawalan pergerakan (PKP) sebelum ini memburukkan lagi situasi memandangkan kebanyakan kanak-kanak tidak dapat melibatkan diri dalam aktiviti fizikal manakala ibu bapa mengadu anak-anak mereka mengambil lebih banyak makanan daripada biasa.

Jelas beliau, kanak-kanak obes dan berat berlebihan cenderung menjadi orang dewasa yang obes dan obesiti dalam kalangan orang dewasa lebih teruk daripada segi kesannya.

“Kanak-kanak obes atau berat berlebihan berhadapan dengan peningkatan risiko mengalami keadaan kesihatan yang serius seperti diabetes jenis dua, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi yang mana semuanya dianggap penyakit orang dewasa di masa lalu.

“Kanak-kanak dengan berat berlebihan juga mungkin mengalami masalah psikologi seperti kurang keyakinan diri yang berpunca daripada diusik atau dibuli oleh rakan sebaya.

“Mereka juga boleh terdedah kepada tabiat diet yang tidak sihat dan gangguan makan seperti anorexia nervosa dan bulimia selain terdedah kepada kemurungan atau berisiko bagi penyalahgunaan dadah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu tambah Mohideen, CAP menggesa kerajaan mengambil langkah segera dalam mengatasi masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak termasuk mendidik rakyat khususnya ibu bapa dan kanak-kanak mengenai bahaya obesiti serta diabetes.

Selain itu katanya, kerajaan juga perlu mengharamkan mesin layan diri di sekolah, hospital dan tempat awam lain dan menyediakan kemudahan rekreasi yang mencukupi di semua kawasan perumahan.

“Makanan tidak sihat yang tinggi lemak, gula, garam dan bahan penambah seharusnya tidak digalakkan dengan memperkenalkan cukai ke atas makanan itu.

“Kerajaan juga perlu mewajibkan pengeluar makanan untuk melabelkan jumlah natrium pada label dan mewajibkan pelabelan yang jelas bagi kandungan lemak dalam semua makanan, termasuk makanan segera,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here