SERAMAI 118 penunggang motosikal khidmat penghantaran makanan (p-hailing) dikenakan kompaun kerana melanggar lampu isyarat merah dalam Ops Merah yang dijalankan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang sejak 8 Oktober lalu.

Mereka merupakan sebahagian daripada 236 penunggang motosikal yang dikesan melakukan kesalahan sama sepanjang operasi berkenaan yang akan dijalankan sehingga 7 November ini.

Jumlah itu juga menunjukkan penunggang p-hailing berkenaan merupakan kumpulan pengguna jalan raya tertinggi yang melakukan kesalahan melanggar lampu isyarat merah seperti mana yang sering menjadi rungutan banyak pihak sebelum ini.

Menurut Pengarah JPJ Pulau Pinang, Adenan Md Isa, antara alasan popular penunggang p-hailing berkenaan melanggar lampu isyarat merah meskipun menyedari risiko berlaku kemalangan kerana mahu mengejar trip melakukan khidmat menghantar makanan.

Bagaimanapun jelas beliau, tindakan mereka itu bukan sahaja membahayakan nyawa sendiri, malah turut merisikokan pengguna jalan raya yang lain lebih-lebih lagi sekiranya berlaku nahas atau kemalangan.

“Apatah lagi ketika ini keadaan jalan raya semakin sesak ekoran banyak aktiviti sosial seperti rentas negeri sudah dibenarkan, jadi kita perlu bertindak tegas dan tanpa kompromi mengeluarkan saman kepada mana-mana pihak yang melakukan kesalahan jalan raya,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas menyertai Ops Merah itu di Jalan Tenggiri, Butterworth, Pulau Pinang hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan tambah Adenan, operasi yang sama setakat ini turut merekodkan sebanyak 537 kesalahan membabitkan penunggang motosikal di Pulau Pinang termasuk tiada lesen memandu membabitkan 142 kes.

Kesalahan lain tambahnya, adalah melanggar isyarat lalu-lintas jalan sehala sebanyak 25 kes; tidak memakai topi keledar (27); memandu bawah umur (2); nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi (79) serta lain-lain kesalahan (26).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here