AHLI Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh sukar menerima penjelasan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa bekas-bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melaka yang berpaling tadah boleh membantu usaha menawan semula Melaka.

Malah, wakil rakyat DAP itu menegaskan, PH membuat kesilapan besar jika menerima empat bekas ADUN terbabit menjadi calon bertanding dalam Pilihan Raya Negeri Melaka.

“Menerima mereka adalah kesilapan besar oleh PH yang mungkin menyebabkan kemarahan pengundi dalam PRN Melaka serta PRU15, dan ini perlu dielakkan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Seperti yang dibayangkan oleh Anwar semalam, tiga bekas ADUN terbabit iaitu Datuk Seri Idris Haron, Datuk Nor Azman Hassan dan Datuk Noor Effandi Ahmad masih berpeluang menjadi calon PH pada PRN Melaka.

Anwar berpandangan, ketiga-ketiga mereka boleh menarik sokongan pengundi bagi memastikan Melaka jatuh ke tangan PH sekali lagi.

Ramkarpal turut mempersoalkan motif bekas-bekas ADUN terbabit bertanding di bawah tiket PH pada PRN Melaka.

Menurut beliau, keempat-empat mereka masih belum menyatakan secara terbuka bahawa mereka menjadi ADUN Bebas kerana mahu mengembalikan Melaka ke tangan PH.

“Malah, dua daripada mereka daripada UMNO dan tidak pernah bersama PH.

“Maka, persoalan yang mereka menjadi bebas kerana mahu kembalikan mandat rakyat kepada PH tidak berbangkit,” katanya.

Tegas Pengerusi Biro Undang-undang DAP itu, PH tidak boleh menyokong penggubalan akta antilompat parti dan pada masa yang sama menerima empat bekas ADUN Melaka berkenaan menjadi calon pada PRN Melaka.

Selain Ramkarpal, kesediaan PH menerima tiga bekas ADUN Melaka berkenaan turut dipertikaikan oleh bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Walau bagaimanapun, Rafizi mendakwa Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohamad Sabu dan Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari sebagai antara pemimpin PH yang berkeras untuk menerima ‘katak-katak’ untuk PRN Melaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here