Oleh RIZQI ZABIDI

Langkah kerajaan Persekutuan memberi peruntukan khas berjumlah RM20 juta, khusus untuk negeri-negeri kurang maju termasuk Kedah, amat dihargai.

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, kerajaan pimpinannya dalam masa sama turut berterima kasih terhadap peruntukan projek mencegah hakisan di Pantai Merdeka serta projek eksplorasi pelancongan sejarah di Kompleks Arkeologi Sungai Batu.

Katanya, perhatian diberikan kerajaan Persekutuan khususnya Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC)terhadap aset warisan sejarah yang amat bernilai di Sungai Batu, diyakini akan menjadi tarikan baharu buat peminat dan komuniti penyelidik dari seluruh dunia.

“Selain itu, peruntukan yang tidak secara langsung disalurkan terutamanya untuk projek menaik taraf infrastruktur di kawasan luar bandar seperti jalan kampung dan kemudahan telekomunikasi di bawah program Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA), turut memberi manfaat besar kepada rakyat negeri ini.

“Demikian juga bantuan pemulihan ekonomi yang disalurkan kepada komuniti usahawan kecil, pekebun kecil, penoreh getah dan lain-lain kumpulan berpendapatan rendah. Langkah itu diharap akan dapat membantu mereka yang terlibat untuk segera keluar dari belenggu kemelesetan pasca pandemik,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Selain itu, Muhammad Sanusi turut menzahirkan penghargaan terhadap langkah kerajaan Persekutuan untuk memberi peruntukan ‘one off’ kepada guru takmir dan pegawai-pegawai masjid.

Sementara itu Muhammad Sanusi berkata, walaupun peruntukan khas diberi kepada Kedah jauh lebih kurang berbanding jumlah yang dimohon, kerajaan negeri yakin pintu rundingan akan terus dibuka oleh kerajaan Persekutuan untuk Kedah mendapat peruntukan khas lebih tinggi.

“Ini bukan semata-mata kerana Kedah sebuah negeri miskin tetapi turut bersabit dengan pengorbanan dilakukan negeri ini demi kepentingan negara.

“Sebagai penyumbang utama keperluan beras negara dengan jumlah 43 peratus, kami terpaksa mengekalkan tanah sawah di Kedah yang jika ditukar kepada status komersial dan industri, akan memberi pulangan berlipat kali ganda kepada kerajaan negeri,” katanya.

Selain itu katanya, Kedah dalam masa sama terpaksa mengekalkan kawasan hutan simpan seluas 341,000 hektar yang sebahagian besarnya berada di Ulu Muda kerana kerana lokasi itu menjadi kawasan tadahan sumber air tidak hanya untuk kegunaan rakyat Kedah, malah rakyat Pulau Pinang.

“Atas pengorbanan itu, saya berharap untuk dapat terus berunding dengan kerajaan Persekutuan dari masa ke masa walaupun tidak dinyatakan jumlah peruntukan khas itu tidak dinyatakan dalam belanjawan kali ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here