Oleh RAHIMI MOHAMAD

SERAMAI 12,500 orang anggota bomba di 324 balai seluruh negara perlu bekerja dan tidak boleh mengambil cuti sepanjang musim tengkujuh tahun ini sekiranya situasi banjir menjadi kritikal.

Namun, jika keadaan tidak begitu mendesak, kira-kira 20 peratus keanggotaan dibenarkan untuk bercuti dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akan mendapatkan khidmat anggota di negeri lain untuk membantu.

Ketua Pengarah Bomba, Datuk Seri Mohammad Hamdan Wahid berkata, langkah itu bergantung kepada tahap kritikal yang akan dilalui di kawasan yang berisiko banjir seperti di beberapa buah negeri termasuk di Pantai Timur.

“Kalau keadaan terkawal hanya 20 peratus sahaja dibenarkan untuk bercuti selain kita akan mengatur gerak bantuan JBPM negeri yang tidak terjejas banjir seperti di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negeri Sembilan untuk membantu.

“Kita akan lihat indikator keadaan banjir pada ketika itu. Jika keadaannya terlalu teruk, kita terpaksa bekukan cuti keseluruhan anggota di kawasan yang terjejas malah yang sedang bercuti akan dipanggil bekerja.

“Negeri yang tidak terkesan akan membantu di kawasan berisiko tinggi supaya tenaga kerja dan logistik mencukupi. Kita juga akan mendapatkan khidmat bantuan Bomba Komuniti dan Sukarela bagi turut sama membantu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penganugerahan Pingat Kebesaran Jabatan dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang tahun 2020 di sebuah hotel di sini hari ini. Turut hadir, Pengarah JBPM Johor, Datuk Yahaya Madis.

Sementara itu, Mohammad Hamdan berkata, bomba turut bersedia untuk memindahkan pesakit serta keperluan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) dan hospital di kawasan berisiko tinggi.

Katanya, pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan pihak Kementerian Kesihatan (KKM) dalam soal pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketika menjalankan operasi menyelamat dan menempatkan mangsa banjir di Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

“Keadaan yang dihadapi ketika ini sangat mencabar kerana berdepan bencana dalam bencana (pandemik Covid-19). Kita kena pastikan mangsa banjir diasingkan sekiranya didapati positif Covid-19.

“SOP dalam penugasan dioptimakan apabila anggota akan dibekalkan dengan penggunaan kelengkapan perlindungan diri (PPE). Kita tidak mahu wujud kluster baharu disebabkan penugasan operasi yang dijalankan,” ujarnya.

Dalam pada itu, JBPM akan memastikan balu kepada Pegawai Bomba Kanan (PBK) ll Allahyarham Mohd. Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika operasi menyelamat di Sungai Putat, Melaka mendapat pembelaan sewajarnya atas sumbangan kepada agensi penyelamat itu.

Kata Mohammad Hamdan, pihaknya telah menghantar surat kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bagi memohon pertimbangan kenaikan pangkat kepada Mohd. Diya yang dirasakan wajar untuk meringankan beban keluarga mangsa memandangkan Allahyarham meninggalkan empat orang anak.

Selain itu, katanya, kenaikan pangkat juga perlu bagi mengiktiraf jasa dan pengorbanan Allahyarham yang mati lemas dibawa arus deras dalam kejadian pada 20 Oktober lalu itu.

“JBPM berharap kerajaan dapat pertimbangkan dan meluluskan kenaikan pangkat ini. Kita juga akan salurkan bantuan sewajarnya kepada keluarga dan empat orang anak Allahyarham,” katanya.

Ujar beliau, nama Allahyarham juga telah diabadikan di Tugu Peringatan Fallen Heroes di Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia (ABPM) Wilayah Tengah, Kuala Kubu, Selangor, pada Selasa lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here