AHLI Parlimen Cameron Highlands, Ramli Mohd Nor telah dicalonkan sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat semalam.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, pencalonan Ramli itu mendapat persetujuan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad berkata, pencalonan Ramli sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat itu merupakan detik bersejarah kerana beliau merupakan Orang Asli yang pertama dicalonkan bagi jawatan berkenaan.

“YB Ramli Mohd Nor #Ahli Parlimen #Cameron Highlands dicalonkan sebagai Timbalan Speaker #DewanRakyat. Ini suatu sejarah, sebagai Orang Asli yang pertama dicalon,” katanya menerusi ciapan di Twitternya.

Ahmad juga memaklumkan bahawa semalam merupakan hari terakhir untuk cadangan nama sebelum dibawa ke sidang pada 25 Okt ini.

Pada 7 Okt, Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian, menarik diri selepas dicalonkan bagi mengisi jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat setelah dikosongkan Datuk Seri Azalina Othman Said yang meletakkan jawatan pada 23 Ogos lepas.

Menurutnya keputusan untuk menarik diri itu bagi menumpukan usaha dan perhatian kepada tanggungjawabnya sebagai Setiausaha Agung UMNO. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here