Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

MENTERI Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini menafikan dakwaaan Pakatan Harapan (PH) bahawa kerajaan mengikut arahan China, susulan cadangannya untuk mendapatkan pandangan kuasa besar itu.

Beliau menegaskan, cadangan tersebut hanya mahu mendapatkan maklum balas dan pandangan republik itu berkenaan pembentukan kerjasama tiga hala antara Australia, United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai AUKUS.

Jelas Hishammuddin, cadangan itu adalah supaya Malaysia dan negara Asia Tenggara lain boleh ambil tindakan proaktif.

“Tidak akanlah kementerian disalahkan apabila kita nak jumpa China dapatkan maklum balas dan apa tindakan republik itu terhadap AUKUS.

“Malaysia baik dengan dua-dua pihak, China atau pun Amerika Syarikat, saling menghormati. Tidak ada yang boleh laga-lagakan hubungan baik negara dengan dua kuasa besar itu.

Hishammuddin diberi tabik hormat semasa meninjau Pusat Pemberian Vaksin (PPV) pandu lalu di Batalion ke-6 Rejimen Renjer Diraja (6RRD), Kem Ulu Tiram, Johor Bahru, hari ini.

“Namun, kemesraan kita itu tidak bermakna kita akan berkompromi terhadap kedaulatan negara kita,” katanya kepada pemberita selepas meninjau Pusat Pemberian Vaksin (PPV) pandu lalu di Batalion ke-6 Rejimen Renjer Diraja (6RRD), Kem Ulu Tiram, Johor Bahru, hari ini.

Rabu lalu, Hishammuddin dilaporkan memaklumkan Malaysia akan mendapatkan pandangan China, khususnya dalam aspek pertahanan berhubung isu pembentukan AUKUS.

Hishammuddin dilaporkan berkata, pihaknya bercadang untuk melakukan lawatan kerja ke negara republik itu dalam tempoh terdekat bagi membincangkan mengenai perkara berkenaan.

Hari ini, Jawatankuasa Keselamatan Pakatan Harapan (JKPH) dilaporkan mendakwa bahawa cadangan Malaysia mendapatkan pandangan China itu, sebagai menerima arahan daripada kuasa besar itu.

Sementara itu, Hishammuddin turut menafikan dakwaan kerajaan akan memansuhkan ‘MyTravel Pass’ dalam masa terdekat seperti yang dilaporkan sebuah portal berita dan perkara itu tidak benar.

Jelas beliau, pada waktu ini tumpuan kerajaan adalah untuk kebenaran rentas negeri.

“Bagaimana kita nak fikirkan rentas negara, apabila rentas negeri pun belum kita putuskan. Namun saya tidak menafikan bahawa perancangan untuk melihat ‘MyTravel Pass’ serta pendekatan lebih baik untuk rentas negara sudah difikirkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Insya-Allah, kita akan bentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Endemik yang akan dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, minggu depan, bagi memperincikan SOP rentas negeri dan negara,” katanya.

Skim MyTravel Pass diperkenalkan kerajaan ketika negara dilanda wabak COVID-19, yang memerlukan rakyat tempatan membuat permohonan sebelum dibenarkan ke luar negara.

Skim terbabit dikatakan rumit kerana prosesnya mengambil masa sehingga 14 hari, sebelum permohonan itu dimaklumkan sama ada diluluskan atau ditolak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here