MALAYSIA wajar ada dasar dan strategi khusus mengenal pasti, menyelidiki dan memulih kesan jangka panjang Covid-19 atau Long Covid terhadap penghidapnya.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, lebih dua juta rakyat negara ini telah dijangkiti Covid-19 dan angka itu mungkin lebih tinggi.

Menurut beliau, peratusan yang mempunyai Long Covid juga mungkin akan menjadi semakin ramai di mana pemulihan kesihatan mereka adalah sangat penting kepada kualiti kesihatan awam secara menyeluruh.

“Saya menyarankan agar kerajaan mula memberi perhatian kepada kes Long Covid ini secara terpadu.

“Dasar kita menanggani pandemik ini tidak boleh terhenti dari segi pencegahan dan rawatan.

“Ia mesti juga merangkumi rawatan jangka masa panjang terhadap bekas pesakit serta pelbagai penyelidikan berkaitan,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Mohamad menambah, Long Covid adalah keadaan di mana bekas pesakit terus mengalami pelbagai masalah kesihatan setelah pulih.

Beliau memberitahu, kebanyakannya berterusan selama empat ke 12 minggu namun ada yang berlarutan sehingga sembilan bulan.

“Kerajaan belum mengemukakan data terperinci berkaitan masalah ini. Namun beberapa universiti tempatan telah mula menjalankan kajian tentangnya.

“Lancet, jurnal perubatan paling berwibawa dalam terbitannya pada 28 Ogos 2021 menyatakan bahawa Long Covid adalah cabaran yang besar terhadap sektor perubatan.

“Banyak yang masih tidak diketahui tentangnya. Justeru pelbagai penyelidikan rentas disiplin sangat perlu untuk membolehkan rawatan terbaik diberikan,” jelasnya.

Mohamad berkata, kefahaman tentang dampak vaksinasi, kaedah rawatan dan pemulihan yang berkesan serta pelaburan untuk penyelidikan berkaitannya harus diberikan keutamaan.

Menurut beliau, dunia perubatan akan terus terbeban dengan pelbagai cabaran baharu kerana pandemik ini justeru pelaburan kesihatan kita tidak boleh lagi pada kadar 4 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP).

“Telah tiba masanya kita menyasarkan peruntukan 7 ke 8 peratus GDP negara untuk sektor kesihatan.

“Langkah ini adalah permulaan yang baik untuk reformasi besar-besaran sektor perubatan dan kesihatan setelah tekanan luar biasa terhadap sistem perubatan kita sejak Februari 2020,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here