Oleh RAHIMI MOHAMAD

TINDAKAN pantas Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) mengesan sebuah bot yang berada dalam keadaan mencurigakan berjaya mematahkan cubaan menyeludup keluar dadah ke negara jiran, Indonesia.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1.30 pagi hari ini, bot gentian kaca tanpa nombor pendaftaran itu berada pada kedudukan 1.6 batu nautika tenggara Sungai Kesang di perairan Muar, Johor.

Sebahagian syabu yang dirampas membabitkan nilai RM1.95 juta

Pengarah Maritim Malaysia Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, pemeriksaan terhadap bot tersebut selepas itu berjaya menemukan 39 kilogram (kg) dadah dipercayai jenis syabu membabitkan nilai rampasan bernilai RM1.95 juta.

“Maritim Malaysia pada mulanya berjaya mengesan kehadiran sebuah bot fiber yang disyaki menuju ke arah Bengkalis, Indonesia dinaiki dua suspek, mereka yang menyedari kehadiran bot ronda terus memecut laju ke arah hutan bakau berhampiran sebelum nekad terjun untuk melarikan diri.

“Pemeriksaan lanjut ke atas bot berkenaan kemudiannya menemukan dua bagasi berwarna hitam mengandungi paket bungkusan teh Cina berwarna hijau,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Maritim menunjukan bot membawa syabu yang dirampas pada kedudukan 1.6 batu nautika tenggara Sungai Kesang di perairan Muar

Bot berserta enjin Yamaha 30 kuasa kuda bernilai kira-kira RM20,000 turut dirampas yang menjadikan keseluruhan rampasan termasuk dadah berjumlah kira-kira RM1.97 juta.

Nurul Hizam berkata, usaha mengesan kedua-dua suspek kini giat dijalankan termasuk melakukan padanan cap jari oleh jabatan forensik bagi menjejaki dalang terlibat.

Kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here