Oleh RIZQI ZABIDI


KERJA-kerja membaiki rumah yang terjejas ekoran fenomena kepala air di Yan, kini giat dijalankan oleh pelbagai agensi kerajaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Guar Chempedak, Datuk Ku Rahman Ku Ismail berkata, kerjasama itu turut melibatkan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) serta Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA).

Secara keseluruhan katanya, terdapat kira-kira 1,000 rumah penduuk yang mengalami pelbagai jenis kerosakan dalam kejadian itu.

“Proses baik pulih semua rumah yang terlibat dijangka memakan masa selama sebulan melibatkan GiatMARA dan kontraktor dilantik. Kebanyakan rumah terlibat mengalami kerosakan di bahagian pintu depan dan belakang selain dinding akibat hentaman kepala air,” katanya.

Tambahnya, aktiviti perniagaan juga kini kian pulih dengan beberapa kemudahan awam, turut kembali boleh digunakan hasil kerjasama pelbagai pihak termasuk Majlis Daerah Yan (MDY).

“Cumanya saya berharap pihak Kementerian Pelancongan dapat kembali membantu memulihkan kegiatan pelancongan di kawasan ini nanti,” katanya.

Sementara itu kalangan pengusaha stesen minyak Petron di wilayah utara tanah air turut menghulurkan bantuan menerusi kutipan dijalankan sesama mereka serta kakitangan masing-masing.

Menurut wakilnya, Haruni Md. Hassan, sebanyak RM21,000 berjaya dikutip bagi menyumbangkan dapur, t-shirt serta barangan makanan kepada mereka yang terjejas.

“Selain itu, pihak Petron turut memberikan sebanyak 100 baucar tong gas untuk diagihkan kepada mangsa terlibat. Barangan ini disalurkan kepada Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) yang akan mengurusan hal-hal berkaitan pengagihan,” katanya.

Tambah beliau, ini merupakan kali kedua pihaknya tampil memberikan bantuan kepada mangsa kejadian itu dengan sebelum ini mereka turut memberi sumbangan kepada penduduk yang terjejas di kawasan Merbok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here