RIZQI ZABIDI

Kelicikan tiga wanita melakukan penipuan berhubung pembelian produk kecantikan, pelawaan menjadi rakan kongsi perniagaan dan bilik pameran produk kecantikan sejak tiga tahun lalu, berakhir apabila kesemua mereka diberkas polis baru-baru ini.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah, Supritendan Elias Omar, ketiga-tiga individu berkenaan yang berumur 51, 31 dan 28 tahun diberkas di Alor Setar serta Pendang pada 17, 18 dan 22 Ogos lalu.

“Dengan penahanan mereka, kita percaya telah berjaya menyelesaikan sebanyak 14 kes menggunakan modus operandi sama.

“Nilai kerugian bagi kes di Kedah saja dianggarkan berjumlah RM25,000. Kes-kes itu dipercayai berlaku antara 2018 hingga tahun ini,” katanya.

Difahamkan ketiga-tiga wanita itu mempunyai hubungan persaudaraan dan aktif menggunakan media sosial instagram sebagai medium menjalankan kegiatan haram tersebut.

Elias berkata, mangsa yang pernah ditipu oleh ketiga-tiga suspek itu diminta tampil membuat laporan polis dengan kes tersebut akan disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

“Masyarakat diingatkan agar tidak terperdaya dengan tawaran jualan barangan secara dalam talian terutamanya yang menawarkan harga rendah.

“Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan agar membuat semakan sebelum membuat sebarang transaksi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here