PENGERUSI Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad mengesa supaya perintah darurat diisytiharkan bagi menangani pandemik Covid-19 di negara ini.

Selain itu, Ahli Parlimen Langkawi terbabit antara lain meminta agar badan yang mengawal pandemik Covid-19 diletakkan di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Menurutnya, sekarang Malaysia ada kerajaan baharu yang mungkin sibuk dengan urusan lain. Sebaliknya wabak ini memerlukan pelbagai tindakan segera.

“Jika badan yang mereka cadang diletak di bawah kerajaan, politik akan mengganggu tindakan mereka. Adalah lebih baik jika mereka dilantik dan diletak di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong,” katanya menerusi entri terbaharunya di dalam chedet.cc.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata, sebilangan pakar yang ingin menyumbang dalam membendung pandemik Covid-19 sebelum ini ditolak dan tidak diberi pengiktirafan oleh kerajaan, meskipun mereka sanggup bekerja secara sukarela.

Ujar beliau, pakar-pakar itu merangkumi mereka terbabit dalam bidang perubatan, ekonomi, sosiologi yang boleh membantu negara melawan Covid-19.

“Saya khuatir wabak ini akan melanda negara dan ratusan yang akan meninggal dunia. Ekonomi tidak boleh pulih dan penderitaan orang ramai akan meningkat.

“Percayalah wabak ini tidak mudah dikawal. Ia tidak akan pergi dengan sendirinya. Di waktu ini keadaan sudah jadi amat serius. Ia boleh jadi lebih serius dalam masa yang terdekat.

“Kita perlu bertindak sekarang ini juga. Janganlah utama politik dan undang-undang pun. Sebenarnya inilah masa isytihar darurat kerana tindakan luar biasa perlu diambil. Kita tidak boleh tunggu kerajaan disusun sebelum bertindak,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata, Malaysia kini disenaraikan sebagai negara terburuk mengawal wabak Covid-19 seperti dilaporkan majalah The Economist.

Selain itu kata beliau, angka harian menyaksikan 23,000 rakyat yang dijangkiti Covid-19 dengan 233 kematian direkodkan.

“Tekanan jiwa yang dipikul oleh semua rakyat amatlah berat. Ramai yang kehilangan ahli keluarga, kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa, yang dengan tiba-tiba jadi yatim piatu, kehilangan ketua rumah, kehilangan kawan dan keluarga.

“Penderitaan mereka amatlah teruk sehingga ada yang bunuh diri,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here