JANGKITAN Covid-19 membabitkan varian Delta di Sarawak dikesan terus mencatatkan peningkatan secara mendadak.

Menurut Pengarah Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Profesor Dr David Perera, kadar pengesanan keseluruhan buat masa ini telah mencapai lebih 73 peratus daripada 50 peratus yang dilaporkan setakat 3 Ogos.

Beliau menjelaskan, kadar pengesanan varian Delta bagi Bahagian Kuching sahaja adalah kira-kira 90 peratus.

Malah katanya, varian itu juga terus dikesan di Bau, Lundu, Kota Samarahan, Simunjan, Miri dan Bintulu.

“Kami turut mengesan enam varian Delta di Sibu,” katanya dalam laporannya kepada Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, hari ini.

Perera berkata, sebanyak 249 Varian Prihatin (VOC) tambahan dan Varian of Interest (VOI) dikesan daripada 338 kes positif Covid-19 di negeri ini pada 10 Ogos.

“Dari VOC/VOI itu, 248 adalah Varian Delta (B.1.617.2) manakala satu kes VOI Indonesia yang dikesan di Bintulu,” katanya.

Setakat ini ujar Perera, sebanyak 592 VOC / VOI terkumpul dikesan di Sarawak daripada kes positif Covid-19 pada 10 Ogos.

Beliau menambah, secara keseluruhan, sebanyak 521 kes varian Delta dikesan di Sarawak dengan Kuching mencatatkan sebanyak 354 kes, Samarahan (67), Serian (60), Bintulu (16), Sibu (8), Miri (8), Sri Aman (6) dan Betong (1).