TAN Sri Muhyiddin Yassin yang meletak jawatan sebagai Perdana Menteri semalam tidak bercadang untuk berundur daripada politik dan bertekad akan terus memimpin Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Muhyiddin berkata, beliau mempunyai ruang dan masa yang banyak selepas ini untuk menumpukan segala perhatian kepada perjuangan parti bersama rakan dalam perikatan tersebut.

Dalam masa yang sama, beliau menyatakan bahawa PN sudah lama membuat persiapan untuk mengahadapi PRU yang datang.

“Kita akan terus menggerakkan jentera dan susun strategi untuk menghadapi pilihan raya akan datang.

“Saya percaya rakyat sudah melihat pencapaian kerajaan PN sejak setahun lebih kita perintah. Tanpa manifesto pun mereka akan selesa dengan PN.

“Apabila tiba PRU nanti kita serah kepada rakyat untuk menentukannya. Yang pasti saya ada banyak masa sekarang dan banyak pengalaman mengetuai jentera pilihan raya semasa dalam Barisan Nasional (BN) dan juga Pakatan Harapan (PH) sebelum ini,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri semalam disifatkan oleh Muhyiddin sebagai penamatan kepada satu episod dan permulaan kepada episod baharu.

Pengerusi PN itu berkata, keyakinannya terhadap perikatan tersebut untuk menghadapi PRU akan datang adalah berdasarkan pendirian dan semangat pemimpin serta akar umbi dalam parti yang mahu beliau meneruskan usaha ini.

“Bila dengar saya nak berhenti tempoh hari, semua pemimpin parti memberi semangat dan bertekad untuk terus berjuang bersama saya dalam apa juga keadaan. Mereka sedia berenang atau tenggelam sama-sama.

“Dengan pendirian ini dan semangat perjuangan ditunjukkan pemimpin PN, saya percaya kita ada kekuatan,” katanya.

Beliau percaya bahawa PN akan mengembalikan zaman kegemilangan BN dulu sebagai parti yang berjuang untuk semua bangsa berdasarkan jumlah parti komponen di dalam perikatan itu selain sokongan MCA, MIC dan sebahagian UMNO.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut menolak tanggapan PN adalah parti untuk orang Melayu dan Bumiputera saja, sebaliknya berkhidmat untuk semua rakyat tanpa mengira kaum.

“(Mesyuarat) Kabinet kerajaan PN tidak pernah sekali pun berbincang isu kaum… orang Melayu saja… orang Cina saja… atau orang India saja. Kita bantu semua kaum,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here