Oleh Abu Ubaidillah Rahman

KAUNTER Khas Program Rekalibrasi Pulang akan dibuka di Pejabat Imigresen Cawangan Stulang Laut di Johor Bahru bermula 1 Ogos ini bagi melancarkan urusan pulang Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).

Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Johor, lima kaunter khas akan disediakan bermula jam 8 pagi hingga 5 petang yang akan beroperasi pada masa ketiadaan feri masuk di Jeti Stulang Laut.

“Kaunter khas ini hanya beroperasi pada hari ketiadaan feri masuk bagi mengelak kesesakan antara Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dan penumpang lain yang akan balik ke negara asal pada hari yang sama.

“Pendaftaran PATI boleh dibuat seawal 31 Julai 2021. Pembukaan kaunter khas ini merupakan langkah penambahbaikan berterusan JIM bagi Program Rekalibrasi Pulang selepas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bermula 5 Julai lalu.

“Semua syarat program yang ditetapkan sebelum ini masih terpakai antaranya memiliki dokumen perjalanan yang sah dan memiliki tiket pulang ke negara asal,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Selain itu katanya, PATI hadir tanpa perlu membuat janji temu (STO) di Kaunter Imigresen Khas sehari sebelum jadual feri berlepas.

Menurutnya, bayaran Kompaun RM500 bagi dewasa dan gratis untuk kanak-kanak berusia 18 tahun ke bawah berserta bayaran Pas Khas RM100 bagi kesalahan di bawah Seksyen 15(1)(c) dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 akan dikenakan.

Kesalahan bawah seksyen tersebut katanya, kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah dan tinggal lebih masa.

“Bayaran hendaklah dilakukan sama ada menerusi kad debit, kad kredit dan touch ‘n go eWallet sahaja. Begitu juga perlu memiliki slip Ujian Saringan RT-PCR Covid-19 iaitu sah laku dalam 72 jam dari tarikh jadual feri berlepas.

“Ujian RT-PCR ini boleh dilakukan di mana-mana klinik sebelum hadir ke Pejabat Imigresen Cawangan Stulang Laut. Hanya PATI yang memperoleh keputusan negatif dibenarkan berurusan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here