RAKYAT Amerika Syarikat (AS) yang sudah divaksin sepenuhnya digesa memakai pelitup muka semasa berada di tempat tertutup di negeri-negeri yang mencatatkan penularan jangkitan dengan banyak, kata pihak berkuasa kesihatan AS, semalam.

Agensi berita Reuters yang memetik panduan dikeluarkan Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (CDC) AS turut mencadangkan pemakaian pelitup muka ke atas semua pelajar, guru dan kakitangan sekolah tanpa mengira mereka sudah divaksin atau sebaliknya.

Jangkitan Covid-19 didapati sedang meningkat di AS berikutan penularan varian Delta yang lebih mudah berjangkit atau merangkumi lebih 80 peratus kes Covid-19 di Amerika.

Presiden AS, Joe Biden berkata, peningkatan vaksinasi dan pemakaian pelitup muka akan membantu Amerika Syarikat mengelak perintah berkurung termasuk penutupan sekolah akibat pandemik itu pada 2020.

“Kita tidak akan kembali kepada situasi itu (perintah berkurung),” kata Biden.

Menurut CDC, 63.4 peratus daerah di Amerika menunjukkan kadar peningkatan jangkitan Covid-19, cukup untuk mewajibkan penduduk untuk memakai pelitup muka di tempat tertutup dan dasar itu patut diteruskan dengan segera.

Manhattan, Los Angeles dan San Francisco memenuhi kriteria kepada pemakaian pelitup muka termasuk bagi seluruh negeri Florida kecuali Chicago dan Detroit.

Presiden Persekutuan Guru Amerika, Randi Weingarten memuji panduan baharu CDC itu dengan menyifatkannya sebagai langkah berwaspada perlu sehingga kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah boleh divaksin ketika lebih banyak remaja berusia 12 tahun ke atas divaksinasi.

Panduan CDC untuk sekolah sebelum ini hanya meminta mereka yang belum divaksin agar memakai pelitup muka.

Bagaimanapun, cadangan terbaharu CDC itu tidak digazetkan dan kebanyakan rakyat Amerika terutamanya di negeri dikuasai Parti Republikan mungkin memilih tidak mengikuti panduan berkenaan.

Sekurang-kurangnya lapan buah negeri melarang sekolah daripada mewajibkan pemakaian pelitup muka.

Gabenor Arizona seorang ahli Parti Republikan, Doug Ducey berkata, Arizona tidak mewajibkan pemakaian pelitup muka dan perkara itu telah diluluskan dan tidak akan diubah

AS mendahului negara-negara dunia dari segi purata jangkitan baharu kes Covid-19 setiap hari dengan purata tujuh hari bagi kes baharu menunjukkan peningkatan mendadak kepad 57,126 kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here